Доступність посилання

ТОП новини

Уряд підтримав реформування митниці за принципами «єдиного вікна» та «мовчазної згоди»


©Shutterstock
©Shutterstock

Кабінет міністрів України підтримав кілька законопроектів і проектів постанов щодо реформування митниці та подоланні корупції у фіскальних органах, урядовці підтримали їх одноголосно.

За словами міністра фінансів Олександра Данилюка, проект реформування митниці передбачає створення єдиної електронної бази даних, в яку вносять дані щодо кожного вантажу.

Якщо митні та інші контролюючі органи не встигають перевірити вантаж протягом чотирьох годин, система автоматично дозволятиме його ввезення до України за принципом «мовчазної згоди», пояснив Данилюк.

Що ж до перевірки, то всі контролюючі органи здійснюватимуть її одночасно за принципом єдиного вікна, сказав міністр.

Кабмін ухвалив окремі рішення і щодо деяких галузей економіки. Так, в одному з проектів постанов ідеться, що лікарські препарати, сертифіковані у США, ЄС Канаді, Японії чи Австралії, які не потребують сертифікації в Україні та вважаються дозволеними.

Реформування митної та фіскальної служби дасть змогу додатково залучити до бюджету «десятки мільярдів гривень», наголосив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Він пообіцяв реформувати цей сектор, незважаючи на будь-які перешкоди та опір.

«Ми дотиснемо цю історію… Ми наведемо порядок на українській митниці, ми наведемо порядок в українських ліках, ми наведемо порядок у податковій, ми наведемо порядок в дерегуляції», – заявив Гройсман.

Прем’єр визнав високий рівень корупції в митних органах та озвучив частину схем, за якою митники вимагають хабарі та підробляють документи на користь «своїх» постачальників». Він припускає, що на ліквідацію цих схем піде щонайменше кілька місяців.

У квітні Гройсман визначив термін у три місяці, за який корупційні схеми на українській митниці мають бути ліквідовані.

XS
SM
MD
LG