Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відкрили перший в Україні музей експонатів із зони бойових дій на Донбасі


У Дніпропетровську урочисто відкрили перший в Україні музей експонатів із зони бойових дій на Донбасі.

Експозиція розташована просто неба і має назву «Дорогами Донбасу», вона демонструє відвідувачам ключові моменти бойових дій на сході України.

Зокрема, тут відтворили фрагмент зруйнованого Донецького аеропорту, розмістили розбитий волонтерських джип, українську військову техніку, постраждалу від обстрілів. Переважна більшість експонатів вивезена волонтерами та військовими з Донбасу.

Окрім того, на території встановлений пам’ятник українському солдатові, який врятував з-під обстрілів дитину, – це реальна історія бійця.

В урочистому відкритті експозиції взяли участь помічниця міністра оборони України, волонтерка Тетяна Ричкова, радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Тетяна Губа, головний лікар лікарні імені Мечникова Сергій Риженко, військовий капелан Дмитро Поворотний, бійці, медики, волонтери, громадськість.

Водночас у Дніпропетровському національному музеї імені Яворницького, в діорамі якого планують розмістити ще одну, вже внутрішню частину нового музею, повідомили, що продовжують збір експонатів та матеріалів із зони АТО – документів, фотографій, особистих речей бійців, інформації про загиблих військовослужбовців.

Над продовженням створення музею працює робоча група з громадських представників – істориків, музейних працівників, діячів культури, демобілізованих бійців. Гідами в музеї будуть як фахові історики, так і бійці.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. За цей час, за даними ООН, там загинули близько 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG