Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: експерт у справі Шаріної знайшов екстремізм у дитячому журналі


Експерт у справі директора Бібліотеки української літератури у Москві Наталії Шаріної знайшов заклики до міжнаціональної ворожнечі у 23-х із 24-х проаналізованих книжок із бібліотечних фондів, зокрема і в дитячому журналі «Барвінок» за 2015 рік. Текст експертизи опублікував у Facebook адвокат Шаріної Іван Павлов.

Експертизу пройшли 24 видання, в тому числі, згадувані у зв’язку зі справою книжки «Голод в Україні», «Україна або смерть» і «Ментальність орди», а також книжки Дмитра Павличка, три видання якого внесені в Росії до федерального списку екстремістських матеріалів. Експерт не знайшов екстремізму лише в книжці Джорджа Сороса.

У дитячому журналі «Барвінок» доктор філологічних наук Євген Тарасов, який проводив експертизу, розцінив такими, що розпалюють ненависть слова «рашисти» і «москаль», пише адвокат.

У книжках Павличка, наприклад, Тарасов визнав антиросійським словосполучення «кремлівські хрестоносці», бо, на його думку, слово «хрестоносці» несе негативну конотацію. У книжці «Голод в Україні» розцінено як «негативна оцінка радянської влади» найменування СРСР імперією.

28 жовтня 2015 року в Бібліотеці української літератури в Москві відбувся обшук, у ході якого слідчі нібито виявили екстремістську літературу. Проти директора бібліотеки Наталії Шаріної порушили кримінальну справу за статтею про «розпалювання міжнаціональної ненависті і ворожнечі». 5 квітня їй також висунули звинувачення за статтею про розтрату. У кінці квітня суд продовжив термін її домашнього арешту до 29 липня.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Наталію Шаріну політв’язнем.

XS
SM
MD
LG