Доступність посилання

ТОП новини

Росія: художник Павленський вирішив віддати премію Гавела «приморським партизанам»


Петро Павленський
Петро Павленський

Російський художник-акціоніст Петро Павленський заявляє про намір передати премію імені Вацлава Гавела, якою його нагородили за креативне проведення протестних акцій, активістам, ув’язненим за серію нападів на поліцію.

Павленський, який перебуває у СІЗО в Росії, не зміг побувати на церемонії нагородження, що відбулася в Осло 25 травня в рамках «Форуму Свободи».

Його подруга Оксана Шалигіна, яка від його імені отримала нагороду, зачитала заяву, в якій Павленський оголосив, що віддасть премію так званим приморським партизанам.

«Приморські партизани» – група молодих людей, які вчинили в 2010 році кілька озброєних нападів на співробітників міліції в Приморському краї Росії. В результаті нападів двоє правоохоронців загинули. «Партизани» пояснювали свої дії «боротьбою з міліцейським свавіллям». Шестеро з них були засуджені на тривалі терміни ув’язнення, ще двоє вчинили самогубство.

Також премію отримали іранська художниця Атена Фаргадані, засуджена за публікацію в соціальних мережах карикатури на місцевих парламентаріїв, і фоторепортер з Узбекистану Уміда Ахмедова, яка співпрацює з Радіо Свобода. Лауреати премії мають розділити винагороду в 350 тисяч норвезьких крон (42 тисячі доларів).

У Москві проти Павленського розглядають кримінальну справу за підпал дверей будівлі ФСБ Росії на Луб’янці в Москві, скоєний ним 9 листопада 2015 року.

XS
SM
MD
LG