Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ: у рамках розслідування проваджень щодо Мартиненка подали 12 запитів у 9 країн


У Національному антикорупційному бюро України заявляють, що перевірка деяких фактів у розслідуванні кримінальних проваджень, пов’язаних з Миколою Мартиненком, потребує міжнародної правової допомоги, наразі подали 12 запитів.

«На даний момент маємо 12 запитів, які перебувають на виконанні компетентних органів у дев’яти країнах, зокрема Австрії, Великобританії, Чехії, Швейцарії, Латвії, Литві, Казахстані, Таджикистані та Киргизстані», – йдеться у заяві відомства.

Щодо термінів досудового розслідування проваджень, пов’язаних з Мартиненком, у бюро нагадують, що детективи зареєстрували перші провадження у ЄРДР 4 грудня 2015 року.

«Отже, з моменту початку розслідувань минуло лише 5 місяців. Наприкінці квітня нарешті отримали 40 томів щодо одного з епізодів від Генеральної прокуратури», – зазначають у НАБУ.

Детективи Національного антикорупційного бюро України відкрили два кримінальні провадження, які пов’язані з екс-депутатом Мартиненком. Бюро викликало його як свідка в рамках досудового розслідування у провадженнях за фактом закупівлі держпідприємством «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» уранового концентрату в австрійського товариства «STEUERMANN», а також за фактом одержання хабарів при закупівлі підприємством «Енергоатом» обладнання у чеського акціонерного товариства «Škoda JS».

Микола Мартиненко (фракція «Народного фронту», що входить до урядової коаліції) заявив, що вирішив скласти мандат, 30 листопада минулого року. У грудні депутати позбавили депутатських повноважень Мартиненка.

Скандали навколо Миколи Мартиненка спалахнули після того, як народний депутат Сергій Лещенко заявив про корупційні звинувачення проти народнофронтівця у Швейцарії. За словами Лещенка, там Мартиненка звинувачують у хабарництві й відмиванні грошей, а саме в отриманні 30 мільйонів франків на банківські рахунки в цій країні від чеської фірми «Шкода – Ядерне машинобудування» (Škoda JS), яка отримала підряд від української державної компанії «Енергоатом». За повідомленнями, Мартиненко неофіційно контролює цю компанію. Крім того, стало відомо і про слідство в цій самій справі щодо Мартиненка в Чехії. Він ці звинувачення відкидає і називає їх нісенітницею й маніпуляцією.

XS
SM
MD
LG