Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська заявляє про готовність сприяти переміщенню українців, засуджених у Криму


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася до російської колеги Тетяни Москалькової із заявою про готовність розпочати активні дії з переміщення засуджених українців із території анексованого Москвою Криму на материкову частину України.

«Я із задоволенням вітаю усвідомлення представниками Російської Федерації, що утримувати громадян України на території незаконно окупованої АР Крим – негуманно у той час, як вони вже два роки висловлюють бажання бути переданими на материкову частину України. Я висловлюю свою повну готовність розпочати активні дії з переміщення осіб із території окупованої АР Крим. Користуючись нагодою, повторно надсилаю проект Меморандуму про введення ad hoc механізму переміщення осіб із території Криму на материкову частину України», – йдеться у зверненні українського омбудсмена, оприлюдненому 26 травня.

Це звернення з’явилося після того, як Москалькова заявила про відсутність, на її думку, інтересу з боку Української держави до громадян України, які перебувають на території незаконно анексованого Криму.

«Ймовірно, пані Москалькова ще не ознайомилася з усіма деталями щодо наших ініціатив, зокрема із залученням міжнародних організацій, які ми вже два роки пропонуємо реалізувати з метою передачі осіб, що перебувають у місцях несвободи на території окупованого Криму... Більше того, ситуація посилюється, оскільки більшість осіб, що перебувають у місцях несвободи, були примусово прийняті в громадянство Росії і потім переміщені у віддалені регіони Росії», – зазначила Лутковська.

Вона наголосила, що всі пропозиції української сторони були відхилені попередницею Москалькової Еллою Памфіловою або пропонувалося застосування неприйнятних норм міжнародного права, використання яких означало б визнання Україною юрисдикції Росії в Криму.

«Однією з останніх спроб розв’язати зазначену проблему було прохання до російської сторони, яке ми передали через спеціального представника Генерального секретаря Ради Європи, проте і такий варіант залишився без реалізації», – зазначає український омбудсмен.

За даними СБУ, 12 українців ув’язнені на території Росії. У це число не входять іще 12 українців, що перебувають за російськими ґратами в окупованому Криму.

XS
SM
MD
LG