Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Чечні засудив Карпюка до 22,5 років, Клиха – 20 років тюрми


Микола Карпюк (п), Станіслав Клих
Микола Карпюк (п), Станіслав Клих

Суд у російській республіці Чечні оголосив вирок у справі громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха. Як повідомляє адвокат Ілля Новіков, Карпюка засудили до 22,5 років, Клиха – до 20 років ув’язнення.

«Але, як ми вчора з’ясували, іноді ці слова на папері значать менше, ніж нічого», – написав адвокат у Twitter.

Як повідомив кореспондент Радіо Свобода, суддя заявив, що терміни давності у справі суд вирішив не враховувати.

24 травня прокурори попросили Верховний суд російської республіки Чечні засудити українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха до 22,5 і 22 років за ґратами відповідно.

19 травня у Верховному суді Чечні колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Серед потерпілих у справі родичі 30 загиблих російських військових і півтора десятка тих, хто був тоді поранений. Ніхто з них не бачив Карпюка і Клиха в Грозному особисто, звинувачення ґрунтується на свідченнях лише одного свідка – засудженого на 24 роки Олександра Малофеєва, який стверджує, що сам воював у Чечні в обох війнах.

Захист Карпюка і Клиха вимагав зняти звинувачення у зв’язку із закінченням терміну давності за всіма інкримінованими статтями і припинити переслідування українців.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення і визнання були отримані російським слідством під тортурами.

XS
SM
MD
LG