Доступність посилання

ТОП новини

Автор програми «Схеми» Наталка Седлецька отримала премію імені Кривенка


Автор і ведуча програми «Схеми», журналіст-розслідувач Наталка Седлецька
Автор і ведуча програми «Схеми», журналіст-розслідувач Наталка Седлецька

Автор і ведуча програми «Схеми», журналіст-розслідувач Наталка Седлецька отримала премію імені Олександра Кривенка «За поступ у журналістиці». Свою нагороду Седлецька отримала 27 травня на Львівському медіафорумі.

Генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія заявив, що Премію Кривенка присуджують людині, яка формує запит суспільства на системні, а не уривчасті зміни, намагається лікувати, а не тільки викривати ознаки хвороби.

«Я – не активіст і не прокурор. Я журналіст – значить моє завдання не «боротися чи саджати», а інформувати. І чекати на реакцію решти суспільства. При цьому мені дісталася унікальна змога говорити вільно. Почуватися вільним від самоцензури та тиску медіавласника – це велика розкіш для українського журналіста. Ми на Радіо Свобода та «UA:Першому» створили острівець незаангажованої незалежної журналістики, побудованої за західними стандартами, – зазначила Наталка Седлецька у своїй промові, отримуючи нагороду.

«Виваженість, доказовість, повнота та безсторонність, а також чесність і відданість професії – це мій набір на кожен день», – додала вона.

Цьогоріч на Львівському медіафорумі традиційну Лекцію Свободи під час вручення прочитав лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук.

Генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія заявив, що Премію Кривенка присуджують людині, яка формує запит суспільства на системні, а не уривчасті зміни, намагається лікувати, а не тільки викривати ознаки хвороби.

Наталка Седлецька – телевізійний журналіст-розслідувач, спеціалізується на викритті високопосадової політичної корупції. З 2009 до 2013 працювала на телеканалі ТВі у програмі розслідувань «Знак оклику!», вела авторську програму про бюджетні зловживаня «Тендер News».

У 2013 році здобула стипендію імені Вацлава Гавела (спільна програма «Радіо Свобода» та МЗС Чеської Республіки) та працювала певний час у Празі у штаб-квартирі Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після втечі президента Януковича взяла активну участь у проекті YanukovychLeaks.

Наприкінці стажування отримала пропозицію від української служби Радіо Свобода підготувати проект нової телевізійної програми розслідувань. Вже у липні 2014 року на Радіо Свобода та каналі «UA:Перший» (колишній Перший Національний) вийшов в ефір дебютний випуск програми Наталки Седлецької про велику політичну корупцію і зловживання владою «Схеми. Корупція в деталях».

Наразі у штаті програми працює вже 15 людей.

У 2015 році Наталка отримала пропозицію від британського телеканалу Channel 4 та як журналіст взяла участь під прикриттям у документальному фільмі-розслідуванні From Russia With Cash – про те, як легко брудні гроші з інших країн потрапляють у Велику Британію, де відмиваються шляхом купівлі елітного нерухомого майна на ім’я анонімних офшорних компаній. Стрічка викликала великий резонанс та прискорила початок обговорень законодавчих змін, про які після виходу фільму оголосив британський прем’єр Дейвід Камерон.

Окрім телевізійних розслідувань, Наталія Седлецька – автор численних публікацій в українських і закордонних виданнях, переможець низки конкурсів журналістських розслідувань. Член міжнародної мережі журналістів-розслідувачів Organized Crime and Corruption Reporting project (OCCRP).

Премія імені Олександра Кривенка цього року вручається втринадцяте.

Її вручають у Львові щорічно у травні, до дня народження журналіста, редактора Олександра Кривенка. Засновником премії є «Капітула Поступу», до неї належать друзі й колеги відомого журналіста, який трагічно загинув 9 квітня 2003 року. Торік премію отримав журналіст Радіо Свобода Левко Стек, автор сюжетів з Майдану та війни на сході України.

У попередні роки лауреатами премії «За поступ у журналістиці» були Олексій Шалайський, Сергій Рахманін, Сергій Лещенко, Вахтанг Кіпіані, Марцін Войцеховський, Володимир Ар’єв, Христина Бердинських, Наталія Дмитрук, Олена Притула, Костянтин Усов, Мустафа Найєм, Юлія Мостова.

XS
SM
MD
LG