Доступність посилання

ТОП новини

У Нацполіції очікують, що Рада ухвалить закон щодо «злодіїв у законі»


Перший заступник глави Нацполіції Вадим Троян очікує, що Верховна Рада ухвалить закон щодо запровадження поняття «злодій у законі».

Він нагадав, що відповідний проект закону нещодавно не підтримала Верховна Рада.

«Звичайно, закон потрібно доопрацьовувати, але ми сподівалися, що він буде проголосований хоча б у першому читанні», – сказав Троян.

За його словами, наразі з цією метою вже створено робочу групу із представників МВС, ГПУ, депутатів, а також незалежних громадських експертів та юристів.

«Сьогодні ми маємо декілька важелів впливу. По-перше, це спільні заходи з Інтерполом з боротьби з організованою злочинністю та «злодіями у законі». По-друге, я сподіваюсь, що Верховна Рада все ж ухвалить відповідний закон. По-третє, зараз ми посилюємо кримінальну розвідку і залучаємо іноземних фахівців. Я маю надію, що ці кроки позбавлять «злодіїв у законі» їх управлінських та організаційних можливостей», – додав Троян.

17 травня Верховна Рада відмовилася ввести до Кримінального кодексу поняття «злодій у законі». Законопроект передбачав, що «злодій у законі» – це особа, що є організатором і керівником злочинного співтовариства, що базується на достатньому авторитеті в кримінальному й тюремному середовищі, є активним прихильником кримінального способу життя і моралі, зв’язана зобов’язаннями злочинного кодексу поводження та традиціями кримінального світу.

Законопроект також передбачав запровадження кримінальної відповідальності за створення злочинного співтовариства з метою здійснення будь-яких злочинів під керівництвом «злодіїв у законі». Це правопорушення передбачало позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або до довічного ув’язнення з конфіскацією майна.

XS
SM
MD
LG