Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані новий парламент прийняв присягу


Президент Ірану Хассан Роугані
Президент Ірану Хассан Роугані

Новий парламент Ірану, який був обраний під час виборів у лютому і квітні, прийняв присягу під час відкритої сесії у Тегерані.

28 травня парламент Ісламської Республіки, який складається з 290 членів, зібрався на своє перше засідання. Цього разу у ньому переважають реформісти, які, як очікують, підтримуватимуть зусилля президента Ірану Хассана Роугані щодо модернізації економіки і соціальної політики країни. У новому парламенті Ірану також є 18 жінок.

Перемога реформістів на парламентських виборів закінчила 12-річне домінування у ньому консерваторів, які притримуються жорсткої лінії.

Верховний лідер Ірану Аятолла Алі Хаменеї направив на відкриття парламентської сесії послання, у якому закликав законотворців остерігатися «схем, змов і безсоромно надмірних вимог» західних держав.

Аналітики вважають, що прихід до влади в іранському парламенті реформістів допоможе президенту Роугані реалізувати плани щодо покращення відносин із Заходом.

Парламентські вибори були для Хассана Роугані першим політичним тестом після досягнення угоди між Іраном на країнами-лідерами.

Роугані, який прийшов до влади у 2013 році, хоче покращити економічну ситуацію перед новими виборами президента у 2017 році, у яких він планує брати участь.

Іран погодився обмежити свою ядерну програму в обмін на послаблення санкцій у рамках угоди. У середині січня з Ірану зняли міжнародні санкції, запроваджені у 2005 році через реалізацію Тегераном ядерної програми. Це дозволило Ірану повернутися на міжнародні ринки нафти.

XS
SM
MD
LG