Доступність посилання

ТОП новини

Вибори на Донбасі можливі після виконання Росією Мінських угод – Порошенко


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко заявляє, що проведення виборів на окупованих територіях Донбасу можливе лише за умови повного виконання Росією та сепаратистами Мінських угод.

За словами Порошенка, йдеться зокрема про виведення всіх іноземних військ з України, відновлення Україною контролю над кордоном та запровадження озброєної поліцейської міжнародної місії ОБСЄ.

«І лише тоді, за українським законодавством, з міжнародними спостерігачами, за участі українських партій, кандидатів, за умови твердих заходів безпеки, якими захистимо кожного, хто бере участь в кампанії і хто йде голосувати, з допуском українських засобів агітації, засобів інформації, ми проведемо вибори, які чітко відповідають стандартам ОБСЄ. Нічого іншого не буде», – сказав Порошенко 28 травня під час виступу з нагоди Дня прикордонника.

Він зазначив, що президент Росії Володимир Путін може забезпечити припинення вогню, адже «вогонь відкривають солдати російської армії і їх найманці, які діють по команді 100% російських командирів».

27 травня під час візиту до Греції президент Росії Володимир Путін заявив, що зміни до української Конституції щодо децентралізації мають передувати припиненню вогню на Донбасі.

Секретар РНБО України Олександр Турчинов назвав ці заяви Путіна публічним шантажем.

Україна і Захід неодноразово закликали Росію припинити дестабілізацію на Донбасі й у Криму. Проти Москви запровадили санкції через анексію Криму і підтримку бойовиків на сході України.

Росія заперечує причетність до подій на сході України. Москва, зокрема, стверджує, що в окупованій частині Донбасу немає російських військ, а тільки «добровольці».

Мінські угоди, серед іншого, передбачають виведення всіх іноземних формувань, військової техніки з території України.

Москва ж заявляє, що не має ніяких зобов’язань за Мінськими угодами, бо підписувала їх не як учасник, а як «гарант», і не має наміру виконувати цих домовленостей.

XS
SM
MD
LG