Доступність посилання

ТОП новини

Посол Пайєтт закликає міністра Авакова засудити список «Миротворця»


Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт
Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт закликає міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова та уряд засудити публікацію персональних даних журналістів на сайті «Миротворець».

«І ця неурядова організація чи що це – це дурниця. Немає навіть дипломатичних фраз, щоб описати якої шкоди вони завдали професійним журналістам, що працювали на сході України, іноді ризикуючи», – сказав Пайєтт 27 травня під час виступу на Львівському медіафорумі-2016, текст виступу посольство оприлюднило 28 травня.

«Сподіваюся, що Аваков і уряд чітко засудять людей, хто поставив під удар професійних журналістів», – наголосив Джеффрі Пайєтт.

Сайт «Миротворець» 24 травня оприлюднив оновлений список журналістів, які, як йдеться в повідомленні на сайті, «співпрацюють з країною-агресором». У переліку – 293 людини, в тому числі четверо українських журналістів, вказані поштові адреси на території Росії і номери телефонів.

Список, оприлюднений «Миротворцем», відповідає переліку журналістів іноземних ЗМІ, акредитованих при Міністерстві закордонних справ Росії станом на квітень 2016 року, що є на офіційному сайті російського МЗС.

Раніше сайт «Миротворець» вже опубліковував списки журналістів, зокрема, акредитованих угрупованням «ДНР». Ці публікації викликали критику з боку українського омбудсмена, ОБСЄ, а також частини журналістської спільноти.

Інші, серед них і відомі журналісти, вважають, що принаймні українські журналісти не мають морального права «акредитуватися» в сепаратистських угрупованнях, що за підтримки Росії ведуть війну проти України.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков 14 травня засудив журналістів, які акредитувалися на тимчасово окупованій території Донецької області.

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом оприлюднення в інтернеті особистих даних журналістів.

XS
SM
MD
LG