Доступність посилання

ТОП новини

Розенко: будинок, у якому згоріли 17 людей, не був соціальним закладом


На місці пожежі
На місці пожежі

Приватний будинок для літніх людей у селі Літочки, що на Київщині, офіційно не діяв як соціальний об’єкт, бо в Україні такі заклади можуть бути тільки державними чи комунальними, заявив Радіо Свобода віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

«Трагедія у Броварському районі, безумовно, є злочином. Але треба розуміти, що офіційно це не був заклад для перебування літніх людей. Це не був взагалі соціальний об’єкт, це була приватна будівля. Тому те, що зараз мусується, ніби це був приватний будинок для літніх, не відповідає дійсності. Адже це був просто приватний будинок, у якому жили люди», – наголосив урядовець.

За словами Розенка, на якій підставі у будинку жили літні люди і хто з ними укладав угоди, має з’ясувати слідство.

«Офіційно там не надавалось жодних соціальних послуг. І не могло надаватись, бо в нас сьогодні така діяльність чітко врегульована законодавством. А саме, соціальні послуги для літніх людей можуть надавати лише установи державної або комунальної власності. І жодним чином не приватні підприємці чи підприємства. Адже це прямо заборонено законодавством», – зазначає віце-прем’єр.

«Державні й комунальні заклади контролюються відповідними органами і відповідають заходам безпеки, бо проходять перевірки. Тож такі випадки упереджуються. А щодо приватних закладів, то їх як соціальних установ не може бути. Існують вони чи не існують? Мені важко сказати, бо це повноваження місцевих органів влади. І саме вони повинні знати, що на їхній території діє та в якому статусі», – наголосив Розенко.

Трагедія сталася вночі 29 травня у селі Літочки Броварського району Київщини в будинку, в якому приватний підприємець влаштував старечий дім, де пенсіонери, уклавши договір, жили під доглядом. На час виникнення пожежі в будинку було 35 людей. Загинули 17 людей, 18 – вдалося врятувати, п’ятьох шпиталізували з опіками.

Причини пожежі на цей час не відомі, проте в поліції заявили, що йдеться не про підпал, а, найімовірніше, про проблеми з електроустаткуванням. Власника будинку затримали. Слідчі поліції Київської області відкрили провадження за статтею Кримінального кодексу про порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки.

Крім того, поліція перевіряє відповідність законодавству роботи цього закладу і заходів догляду за людьми, що жили в ньому.

XS
SM
MD
LG