Доступність посилання

ТОП новини

У Кремлі не підтвердили домовленість про повернення до України Солошенка й Афанасьєва


Дмитро Песков, архівне фото
Дмитро Песков, архівне фото

Речник президента Росії Дмитро Песков заявив, що не може підтвердити повідомлень про домовленість щодо повернення до України засуджених у Росії українських громадян Юрія Солошенка й Геннадія Афанасьєва.

«Я не маю інформації, що давала б мені змогу це підтвердити», – відповів він на брифінгу на запитання про таку домовленість.

Раніше речник Кремля так само до останньої миті не підтверджував домовленості про звільнення громадянки України Надії Савченко, що теж була ув’язнена в Росії.

У неділю президент України Петро Порошенко заявив, що з Росією існує попередня домовленість про можливість повернення додому Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка. У телеінтерв’ю каналові «Інтер» на запитання, коли будуть звільнені інші українські заручники після недавнього звільнення Надії Савченко, президент відповів: «Я далекий від того, щоб зараз давати будь-які дати чи називати багато прізвищ. Можу сказати тільки, що, за попередньою домовленістю, ми можемо розраховувати на повернення Афанасьєва й Солошенка».

Минулого тижня Песков заявлявя, що між Москвою і Києвом обговорюється тема повернення до України її громадян, яких утримують у Росії, але не уточнив прізвищ тих, щодо кого такі переговори ведуться.

25 травня, в день звільнення Надії Савченко, адвокат Афанасьєва Олександр Попков повідомив, що засуджених у Росії українців Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка (йому недавно сповнилося 74 роки) доставили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві з колоній, де вони перебували. Він висловив сподівання, що це пов’язано з процесом екстрадиції їх до України. Міністерство закордонних справ України вже звернулося до російської сторони з проханням передати їх в Україну.

Порошенко після повернення Савченко до України заявив, що це лише початок, бо, за його словами, «ми чекаємо повернення додому Солошенка, Афанасьєва, Сенцова, Кольченка, багатьох українців, які перебувають зараз у заручниках як у Росії, так і на окупованій території».

XS
SM
MD
LG