Доступність посилання

ТОП новини

Голова МВС заявив, що не треба звинувачувати «Миротворець» у публікації списків журналістів


Арсен Аваков, архівне фото (©Shutterstock)
Арсен Аваков, архівне фото (©Shutterstock)

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що не треба звинувачувати проект «Миротворець» у публікації даних журналістів, наданих ними при так званій «акредитації» у сепаратистів із підтримуваного Росією збройного угруповання «ДНР».

В інтерв’ю державному агентству «Укрінформ» він розповів, що під час зустрічі з послом ЄС Яном Томбінським і послом Німеччини Крістофом Вайлем із приводу сайту «Миротворець» висловив думку, що ця ситуація має етичний бік і питання законності.

«Між нами немає ніякого конфлікту, ми про все відверто поговорили, я сказав, що не можу впливати ані на сайт, наприклад, «Укрінформу», ані на сайт «Миротворець», але в мене є своя особиста оцінка ситуації. Не як держслужбовець, а як політик, який займається МВС, я висловив свій погляд, що тут є дві сторони медалі. Так, є питання безпеки, і якби я був головним редактором «Миротворця», то не публікував би ці списки. Але є питання етичне, а є питання законності», – сказав Аваков.

Він зазначив, що журналісти, які відвідали Україну, заїхавши в неї через Росію, порушили українські закони, а ті, хто зайшов через український кордон, мали на це право.

Аваков також звернув увагу на той момент, що журналісти, отримуючи акредитацію в сепаратистському угрупованні, що визнане в Україні терористичним, не боялися надавати свої персональні дані «визнаним терористам», а тепер переживають, що це стало комусь відомо.

За його словами, це був вибір самих журналістів, і тут не треба звинувачувати «Миротворець», бо він за півтора року роботи на ниві контрпропаганди зробив досить багато.

«Так, вони вдалися до такого юнацького максималістського вчинку», – вважає Аваков.

При цьому він додав, що Національна поліція розслідує факт будь-якої погрози журналістам з боку громадян України і діятиме превентивно і швидко, як тільки отримає такі факти, а слідчі перевіряють, чи був порушений закон про персональні дані.

Раніше у травні сайт «Миротворець», що збирає дані про донбаських і кримських сепаратистів та іноземних громадян, що їх підтримували чи підтримують, оприлюднив список журналістів, що отримували «акредитацію» в угрупованні «ДНР». Ця публікація викликала різку критику за кордоном і серед частини української журналістської спільноти через оприлюднення особистих чи персональних даних журналістів, серед яких були і українські, і іноземні. Зокрема, лунали заяви, що людям із цього списку після публікації погрожували, але доказів цього не оприлюднювали. Прихильники дій сайту, на підтримку яких уже виступав раніше й Аваков, звертали увагу на значну суспільну значущість цієї публікації, а також на ймовірну маніпуляцію з поняттями особистих чи персональних даних. Такі дані, за певними винятками, захищені українським законом, але через нечіткість його формулювань існує думка, що оприлюднені дані не належать до особистих чи персональних, а є контактними.

Після скандалу сайт на якийсь час закривався, та потім поновив роботу і оприлюднив іще один схожий список, цього разу навіть із домашніми адресами журналістів – це був скопійований із сайту МЗС Росії перелік акредитованих при ньому працівників преси. Публікація на сайті МЗС Росії значно ширших даних про журналістів, ніж то робив «Миротворець», ні в кого протестів не викликала.

Тим часом директор центру «Миротворець», що веде однойменний сайт, Роман Зайцев уже натякав у фейсбуці, що вони, можливо, мають також список журналістів, що отримували «акредитацію» від іншого визнаного в Україні терористичним сепаратистського угруповання, «ЛНР».

XS
SM
MD
LG