Доступність посилання

ТОП новини

Міністр юстиції пообіцяв після судової реформи створення Вищого антикорупційного суду


Павло Петренко, архівне фото
Павло Петренко, архівне фото

Після внесення змін до Конституції в частині правосуддя та введення в дію нової редакції закону «Про судоустрій і статус суддів» буде створено спеціалізований Вищий антикорупційний суд, заявив міністр юстиції Павло Петренко.

Виступаючи на круглому столі «Судний четвер судової реформи: чи будуть проголосовані зміни до Конституції?» у прес-центрі Інституту Горшеніна, він додав, що оновлений закон про судоустрій передбачає створення нового Верховного суду, ліквідацію вищих спеціалізованих судів, спрощення доступу українських громадян до судової системи.

«Спрощена судова система, оновлений Верховний суд, який передбачає набір суддів через конкурс, нові апеляційні суди, в які судді так само набиратимуться через конкурс, і максимальне очищення перших інстанцій. Механізм уже є. Це 1800 суддів, які будуть набрані за новим законом і змінами до Конституції. Так само ці законопроекти передбачають створення спеціалізованого Вищого антикорупційного суду і Вищого патентного суду», – сказав міністр.

Суть законодавчих змін, які зараз пропонуються, за словами Петренка, полягає в тому, що судді, які були призначені на п’ятирічні терміни, не можуть бути автоматично призначені на безстроковий період, і за нововиявленими вакансіями буде проведено конкурс. Таким чином, за словами міністра, після звільнення 1800 суддів судова система буде оновлена на 30%.

«Цей закон також передбачає створення нових апеляційних судів в рамках апеляційних округів, проведення для цього необхідних конкурсів і набір туди як представників, які працювали в судовій системі раніше, так і нових людей, фахових юристів, адвокатів, правозахисників, науковців, які дадуть новий імпульс і нову кров у судову систему», – додав Петренко.

На думку міністра, за закон про конституційну реформу в частині правосуддя слід проголосувати у другому читанні і в цілому найближчого сесійного тижня. Програма-максимум, на думку Петренка, – результативне голосування вже в четвер, 2 червня.

2 лютого Верховна Рада затвердила проект судової реформи в першому читанні. Судова реформа, зокрема, передбачає передачу функції створення та ліквідації судів від президента парламентові, а також створення нового органу судової гілки влади – Вищої ради правосуддя.

XS
SM
MD
LG