Доступність посилання

ТОП новини

Акцію художника Павленського висунули на премію ФСБ Росії


Петро Павленський під час акції «Загроза»
Петро Павленський під час акції «Загроза»

Координатор правозахисного проекту організації «Відкрита Росія» Марія Баронова висунула акцію художника Петра Павленського на премію ФСБ Росії, яка щорічно вручається «за найкращі твори літератури і мистецтва про діяльність органів Федеральної служби безпеки».

У ході акції «Загроза» Павленський у листопаді минулого року підпалив двері будівлі ФСБ в Москві на Луб’янці. Як написала Баронова у Facebook, в результаті дій Павленського «двері набули значно більшої художньої цінності, ставши твором монументального мистецтва, гідним найвищої оцінки оргкомітету премії ФСБ».

Петро Павленський відразу після своєї акції був затриманий і потім арештований. Зараз він перебуває в СІЗО, його звинувачують у пошкодженні об’єкта культурної спадщини. Минулого тижня за його мистецькі акції організація Human Rights Foundation присудила йому міжнародну премію Вацлава Гавела, яку Павленський вирішив передати так званим «приморським партизанам».

Конкурс на найкращий твір про діяльність органів ФСБ Росії проводиться від 2006 року. Його організатори заявляють про спадкоємність з премією КДБ СРСР, що існувала в радянські часи, і називають відродження конкурсу «черговим кроком відомства в реалізації політики «розумної відкритості», розвитку і зміцнення зв’язків з громадянським суспільством».

«Приморськими партизанами» називали групу, що 2010 року вбивала працівників міліції на Далекому сході Росії, у Приморському краї. Її членів засудили до довічних чи тривалих термінів позбавлення волі. Прихильники «партизанів» заявляють, що вони «боролися з поліційним терором».

XS
SM
MD
LG