Доступність посилання

ТОП новини

Парламент наразі поховав ідею ТСК щодо офшорів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Мустафа Найєм: до офшорів та політичної корупції причетні особисто ініціатори створення ТСК – Тимошенко і Ляшко

Київ – Верховна Рада України не змогла створити тимчасову слідчу комісію щодо розслідування офшорів президента Петра Порошенка й інших посадовців і політичної корупції в Україні, попри те, що за таку постанову голосувала і демократична опозиція, і частина коаліційних депутатів. Критики ідеї ТСК– наголошують, що значна частина депутатів причетна до корупції, тому розслідувати її мають антикорупційні слідчі й судді. У кулуарах депутати очікують, що до ідеї «офшорної» слідчої комісії повернуться, але змінять її концепцію. Утім, політтехнологи називають процес створення ТСК імітацією, і визнають, що в реальному розслідуванні не зацікавлені самі ж парламентарі.


Проект постанови про розслідування офшорів керівництва держави та політичної корупції набрав 108 голосів за необхідних 226. За словами спікера Андрія Парубія, постанова вважається відхиленою.


Створення «офшорної ТСК» підтримали фракції «Батьківщина», «Самопоміч» і «Радикальна партія», також за неї проголосували 21 депутат від «БПП» і 13 – від «Народного фронту». Перед цим прихильники розслідування закликали спікера перенести фінальне голосування за постанову на інший день, коли депутатів у сесійній залі буде більше.

Один із членів коаліції, представник БПП Олексій Мушак наголосив, що комісія не повинна бути обмежена в своїй роботі.

Є депутати, які не декларують майна, а їздять до Ради на дорогих іномарках
Олексій Мушак

«Чи треба розслідувати дані офшорних компаній? Так. Треба давати юридичну оцінку діям Порошенка? Юристи вже її давали. Треба давати політичну оцінку? Так. А як же інші офшори? Є депутати, які не декларують майна, а їздять до Ради на дорогих іномарках», – сказав Мушак.

Надія Савченко
Надія Савченко

Зі свого боку, депутат від «Батьківщини» Надія Савченко наголосила, що в разі провалу голосування за ТСК щодо офшорів парламент втратить довіру українців, і порівняла Верховну Раду з «Титаніком».

Кожна влада, яка приходить, починає кричати про корупцію минулої влади. І жодна влада не говорила про свою корупцію. Народ вже зрозумів, які ви є
Надія Савченко

«Кожна влада, яка приходить, починає кричати про корупцію минулої влади. І жодна влада не говорила про свою корупцію. Парламент цього скликання, ми всі – на «Титаніку». Ніхто з вас не випливе, якщо ви не проголосуєте за комісію, або створите комісію, але вона нічого не дасть. Народ вже зрозумів, які ви є. Тому з цього корабля не втечуть навіть пацюки», – попередила Надія Савченко.

Для розслідування «офшорного скандалу» мало самої лише ТСК: потрібне законодавство про слідчі комісії та антикорупційний суд – депутати

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко пообіцяв депутатам, що в разі створення комісії, яку він мав би очолити, гарантуватиме «неупереджене і об’єктивне ставлення».

На це заступник голови фракції «БПП» Мустафа Найєм наголосив, що до офшорів і політичної корупції причетні особисто ініціатори створення ТСК – Юлія Тимошенко та Олег Ляшко. І тому наголосив, що треба створювати незалежний антикорупційний суд та слідчий орган, який, на відміну від депутатської комісії, зможе працювати неупереджено.

Ляшко хоче очолити комісію. Та він перший, кого має допитати комісія, чиїм коштом він перелітав літаками бізнесмена Ахметова по його заводах. Тимошенко має першою дати свідчення, які 200 мільйонів доларів вона перераховувала на офшори
Мустафа Найєм

«Ляшко хоче очолити комісію. Та він перший, кого має допитати ця комісія, чиїм коштом він перелітав літаками бізнесмена Ріната Ахметова по його заводах. Тимошенко делегувала до неї членів своєї фракції. Тимошенко має першою дати свідчення, які 200 мільйонів доларів вона перераховувала на офшори. Хочу звернутися до тих, хто дивиться засідання Верховної Ради: ці партії багато років проплачують рекламу на телебаченні та сплачують вам «гречку». Але ви як дурні продовжуєте голосувати за них, і ще сподіваєтеся, що вони робитимуть вам реформи?» – обурюється депутат.

Очільник фракції «Самопоміч» Олег Березюк з трибуни парламенту зауважив: ефективне розслідування офшорного скандалу та корупції політиків поверне величезні суми до українського бюджету. Але визнав, що без закону про тимчасові слідчі комісії робота такої ТСК не буде ефективною.


В кулуарах парламенту депутати говорять, що ідея ТСК остаточно не похована. Так, заступник голови фракції «Народного фронту» Андрій Іванчук зауважив Радіо Свобода, що у нинішньому вигляді слідча комісія не об’єднала депутатів, однак не виключено, що вони підтримають новий формат антикорупційної ТСК.

Ляшко, зі свого боку, обіцяє і далі блокувати трибуну парламенту та вимагати створення комісії з розслідування офшорів Порошенка.

Сергій Гайдай
Сергій Гайдай

Тема розслідування офшорів та політичної корупції у парламенті є не що інше, як імітація, оскільки більшість депутатів не зацікавлена у реальному розслідуванні того, до чого самі причетні, наголосив у коментарі Радіо Свобода політтехнолог Сергій Гайдай.

Не буде ніякого компромісу. Переважна більшість депутатів в цьому не зацікавлені, бо мають бізнес і кладуть гроші поза українською державою
Сергій Гайдай

«Не буде ніякого компромісу. Переважна більшість депутатів в цьому не зацікавлені, бо мають бізнес і кладуть гроші поза українською державою. Офшори для них – це нормальний інструмент бізнесу, починаючи з президента та його оточення. Тому те, що ми бачимо – це імітація. Якщо буде можливість максимально довго не створювати ТСК, провалювати, знаходячи прогалини в процедурі – вони домовляться і робитимуть це», – прогнозує політтехнолог.

10 травня фракції «Батьківщина», «Самопоміч» і «Радикальна партія» заявили, що виступають за створення ТСК, яка б займалася з’ясуванням оприлюдненої у «Панамських паперах» інформації про причетність українських високопосадовців і пов’язаних із ними фізичних та юридичних осіб до офшорних компаній.

В оновленій базі «Панамських паперів» міститься інформація про 469 офшорних компаній, до яких, за даними розслідувачів, мають стосунок громадяни України.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG