Доступність посилання

ТОП новини

Що робити з прогульниками і чи є справедливою зарплата нардепів?


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Оплата трьох днів роботи народних депутатів більша, ніж середня пенсія в Україні

Відвідуваність і поведінка – ці проблеми в роботі Верховної Ради визнають самі депутати. Зараз зарплата депутата без надбавок складає 17650 гривень. З травня за день пропуску роботи з нардепів почали знімати 700 гривень із заробітної плати. Проте це ще не вплинуло на загальну картину. Кожного засідання чверть депутатів відсутня. Є й такі, що не з’являються у сесійній залі протягом року взагалі. Водночас, частина народних обранців працює щоденно і для них зарплата, отримана у Верховній Раді – єдине джерело доходу.

Що робити з прогульниками і чи є справедливою зарплата нардепів?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:10:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Кожного засідання у Верховній Раді не дораховуються близько 100 депутатів.

Те, що в залі реєструється понад 300 нардепів, ще не означає, що вони реально беруть участь в засіданні. Самі депутати розповідають, що зареєструвати можна колегу без його присутності.

Під час розглядів законопроектів, можна побачити, що депутати здебільшого пересуваються залою, спілкуються, виходять з приміщення, часто не слухаючи того, хто біля мікрофона.

«Ми будемо робити що завгодно, аби не працювати»

Для прийняття закону необхідно мінімум 226 голосів. Коли справа доходить до голосування, депутатів часто не буває на місцях. Тому спікер проводить переголосування по декілька разів. Крім того, що початок голосування завжди оголошує спікер, у кулуарах Верховної Ради працівник секретаріату по гучномовцю додатково закликає всіх взяти участь в голосуванні і оголошує про початок процедури.

Таке враження, що депутати – школярі, які лінуються. Є такі, які сачкують
Надія Савченко

«Працюємо в базарі. Ми втрачаємо час на те, що непотрібне. Ми могли б використати його на те, що дійсно потрібне. Таке враження, що депутати – школярі, які лінуються. Є такі, які сачкують. Їм просто ліньки працювати: «Ми будемо робити що завгодно аби тільки не працювати», – ділиться враженнями від першого робочого дня в парламенті Надія Савченко.

З квітня зарплата депутатів ВР зросла втричі

Трішки про зарплату. Перед тим, як Володимир Гройсман перейшов працювати на посаду прем’єра, він видав розпорядження, яке стосувалось оплати праці депутатів. Зокрема, з квітня зарплата нардепів зросла втричі і тепер становить 17650 гривень. Фонд оплати праці помічників депутатів зріс вдвічі. До того ж стало можливим оплачувати роботу п’ятьом помічникам, а не чотирьом, як це було раніше, про це повідомила депутат Ольга Червакова.

Один робочий день депутата – 700 гривень

Андрій Парубій на початку травня оголосив, що депутатів за прогули очікують санкції – з них зніматимуть оплату за один робочий день.

Володимир Арешонков, який є заступником голови комітету з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради України, зазначає, що механізм утримання грошей із зарплати діє. Він розповідає, що основна робота депутата не в сесійній залі, а в комітетах. Там неможливо сфальсифікувати свою присутність, зазначає депутат, бо запроваджена сувора фіксація, зокрема із відео та аудіо. І коли пропущений хоч один день, це обов’язково знаходить відображення в оплаті – на цю суму зменшують зарплатню.

«700 гривень, виходячи з сьогоднішньої заробітної плати депутатів, це приблизна вартість оплати одного робочого дня. Для депутатів, у кого це основна робота, в кого немає додаткових якихось джерел, це, я вважаю, суттєва сума. Для наших дуже забезпечених депутатів… Я не думаю, що їх це лякає», – зазначає Володимир Арешонков.

Якщо депутати дозволяють собі з трибуни вживання нецензурщини, над цим треба думати. Можливо, психологів, вибачте, запрошувати
Володимир Арешонков

Заступник голови комітету з питань регламенту зазначає, що великою проблемою є питання культури та норм поведінки у парламенті. Зараз готуються зміни до регламенту, які запропонували міжнародні експерти. Вони мають посилити адміністративно-дисциплінарну відповідальність, зауважує в коментарі Радіо Свобода Володимир Арешонков.

«Мені соромно про ці речі говорити, але я вам скажу: для деяких депутатів взагалі відсутнє розуміння правил дрес-коду, зовнішнього вигляду, етики поведінки. Якщо депутати дозволяють собі з трибуни вживання слів іноді на рівні матів, нецензурщини, тому й над цим треба думати. Можливо, психологів, вибачте, запрошувати і працювати з колегами. Може й так, не знаю», – каже нардеп.

Депутати мають індульгенцію від свого роботодавця, тобто від виборця – експерт

Якщо народний депутат не сидить в залі – це ще не означає, що він не працює. Треба досліджувати в комплексі, чим він займається в цей час, наголошує Ігор Коліушко експерт з публічного права, голова Центру політико-правових відносин, народний депутат України (1994 – 2002 років).

Депутати нерідко представляють країну на міжнародних заходах та конференціях в період засідань.

Ігор Коліушко вважає, що застосовувати до депутатів норми трудового права як для найманих працівників, неправильно. Натомість треба шукати механізми реагування в тому, що партії і фракції повинні забезпечувати дисципліну своїх членів в парламенті. Багато залежить і від вимогливості виборців.

Якби депутати знали, що їх не виберуть наступного разу, вони б відповідно по іншому ставилися б до своїх обов’язків
Ігор Коліушко

«За європейською практикою, основним важелем впливу на членів парламенту є політична відповідальність. Якби депутати знали, що у зв’язку з тим, що вони легковажно ставляться до своїх обов’язків, їх не виберуть наступного разу, вони б відповідно по іншому ставилися б до своїх обов’язків. А якщо їх вибирають і раз, і другий, і третій, то вони знають, що вони мають, фактично, індульгенцію від свого роботодавця, тобто від виборця», – пояснює експерт.

Практики відкликання народного депутата майже не існує у світі. Є лише поодинокі винятки з правила. Процедурою відкликання дуже легко зловживати, наголошує експерт Центру політико-правових відносин.

«На будь-яких виборах за того, хто переміг завжди буде голосів менше, ніж за всіх інших конкурентів разом взятих. Тому якщо навіть на другий день поставити питання про відкликання, буде більше голосів «за», ніж «проти», – підкреслює Ігор Коліушко.

Як дізнатись, який депутат прогульник?

На сайті Верховної Ради можна легко відстежувати активність депутатів. Знайти можна навіть статистику по кожному депутату за період, що цікавить.

Статистика з офіційного сайту Верховної Ради за період з 01.06.2015 по 01.06.2016 рік
Статистика з офіційного сайту Верховної Ради за період з 01.06.2015 по 01.06.2016 рік

Якщо говорити про точну цифру, то у травні на виконання своїх повноважень народні депутати отримали майже 7 мільйонів гривень із бюджету.

Для порівняння: оплата трьох днів роботи народних депутатів (близько 2000 гривень) перевищує середню пенсію в Україні (1900 гривень за даними Мінсоцполітики).

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG