Доступність посилання

ТОП новини

Опитування: росіяни вважають США, Україну й Туреччину головними ворогами


Громадяни Росії назвали США, Україну й Туреччину головними ворогами країни, а головними друзями вони вважають Білорусь, Казахстан і Китай, йдеться в опитуванні російського «Левада-центру». Згідно з дослідженням, потрапила в список друзів і Сирія – так вважають 10 відсотків респондентів.

При цьому 72 відсотки опитаних вважають вороже налаштованими до Росії США. Ставлення громадян Росії до США погіршилося за травень, після стабілізації в кінці 2015 року. За словами заступника директора «Левада-центру» Олексія Гражданкіна, якого цитує видання «Ведомости», це пов’язано «з образою росіян на країни Заходу, які не рахуються на роллю Росії в перемозі у Другій світовій війні».

Друге місце в трійці «ворогів» із найвищим показником за всю історію спостережень займає Україна – 48 відсотків респондентів. Рік тому так вважали 37 відсотків опитаних.

Третина опитаних назвали недружньою країною Туреччину. Ще рік тому – до інциденту з російським бомбардувальником – такої думки дотримувався лише 1 відсоток росіян.

Згідно з опитуванням «Левада-центру», проведеним наприкінці минулого року, три чверті росіян вважали, що Росії потрібно налагоджувати відносини зі США й іншими країнами Заходу. В ході опитування соціологи також поцікавилися ставленням до окремих країн. Так, з’ясувалося, що до США погано ставляться 70 відсотків респондентів, погане ставлення до країн ЄС висловили 60 відсотків опитаних, до України – 63 відсотки. У той же час більше ніж 80 відсотків респондентів заявили про добре ставлення до Білорусі.

XS
SM
MD
LG