Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: зміни до української Конституції у частині судової реформи є вирішальними


Федеріки Моґеріні та Йоганнес Ган
Федеріки Моґеріні та Йоганнес Ган

У Євросоюзі називають ухвалення зміни до Конституції України у частині правосуддя вирішальним кроком для посилення судової системи та боротьби з корупцією.

«Ухвалення парламентом у кінцевому читанні конституційних змін щодо правосуддя є вирішальним кроком для посилення судової системи, підвищення її ефективності, забезпечення незалежності і неупередженості, а також боротьби з корупцією», – мовиться у спільній заяві верховного представника ЄС із зовнішніх справ і політики безпеки Федеріки Моґеріні та єврокомісара з питань розширення Йоганнеса Гана, опублікованій 2 червня.

Вони висловлюють сподівання, що сьогоднішнє голосування створить імпульс для повного завершення судової реформи в Україні.

Зміни до Конституції України у частині правосуддя Верховна Рада ухвалила у цілому – 335 голосами. Конституційні зміни вважають ухваленими, якщо вони набрали 300 і більше голосів у парламенті. Перед голосуванням представники «Радикальної партії» зняли блокування з трибуни парламенту і вийшли з сесійної зали. Однак за кілька секунд до голосування – повернулися. Раніше, у лютому 2016 року, ці конституційні зміни парламент підтримав у першому читанні, після чого його доопрацювали українські і західні експерти.

Раніше сьогодні Верховна Рада підтримала 281 голосом законопроект про судоустрій та статус суддів, який має на меті реалізувати зміни до Конституції в частині судової реформи. Цей закон почне діяти лише разом з набуттям чинності змін до Конституції в частині судочинства. Згідно з законом, конституційні зміни набувають чинності через три місяці після опублікування, тобто приблизно у середині вересня 2016 року.

XS
SM
MD
LG