Доступність посилання

ТОП новини

Росія: експерт у суді заявив, що спалені Павленським двері ФСБ не цінні


Петро Павленський біля будівлі ФСБ Росії
Петро Павленський біля будівлі ФСБ Росії

Двері будівлі ФСБ Росії на Луб’янці, які художник-акціоніст Петро Павленський підпалив під час акції «Загроза», не є історичною цінністю. Про 3 червня на судовому засіданні заявив запрошений захистом у якості свідка директор реставраційного центру Олександр Попов. Слова експерта цитує сайт Російського агентства правової та судової інформації.

Попов наголосив, що у постанові уряду Москви від 7 вересня 2015 року мовиться лише про охорону фасаду будівлі, але не двері.

Також експерт зазначив, що двері, встановлені у 2008 році, схожі на первісні, але виготовлені за іншими технологіями. На відміну від оригіналу, зробленого за проектом архітектора Щусєва, двері не філінчаті – замість цього вони обклеєні шпоною, скло теж інше, пояснив експерт.

ФСБ у п’ятницю подала проти Павленського позов у розмірі понад 480 тисячі рублів – у таку суму російське відомство оцінило нанесені ушкодження.

Звинувачення наполягає, що підпалені двері є об’єктом культурної спадщини, незважаючи на те, що були встановлені у 2008 році замість оригіналу.

Петра Павленського звинувачують у «знищенні чи пошкодженні об’єктів культурної спадщини» – у ніч на 9 листопада минулого року він облив бензином і підпалив вхідні двері до будівлі ФСБ на Луб’янці. Художник назвав цю акцію «рукавичкою, яку кидає суспільство в обличчя терористичній загрозі», що виходить, на його думку, саме від Федеральної служби безпеки Росії.

XS
SM
MD
LG