Доступність посилання

ТОП новини

Засуджений у Росії українець Литвинов вимагає вибачень від Москви


Сергій Литвинов за ґратами в Росії
Сергій Литвинов за ґратами в Росії

Громадянин України Сергій Литвинов вимагає від Російської Федерації офіційних вибачень за незаконне кримінальне переслідування. Заяву такого змісту він передав до Генеральної прокуратури Росії через свого адвоката Віктора Паршуткіна, повідомляє російська служба Радіо Свобода.

Литвинов був затриманий у 2014 році і звинувачений у вбивствах кількох десятків мирних жителів Луганської області, які він нібито вчинив, перебуваючи в складі добровольчого батальйону «Дніпро-1». Однак, коли адвокат довів, що «жертв» Литвинова ніколи не існувало, Слідчий комітет Росії звинувачення зняв. Відразу після цього українця звинуватили в грабежі, Тарасівський районний суд Ростовської області засудив його на вісім з половиною років позбавлення волі.

«Я незаконно утримувався під вартою з 20 серпня 2014 року до 8 липня 2015 року. Комплексна психолого-психофізіологічна судова експертиза від 3 серпня 2015 року встановила, що мене катували, щоб змусити підписати складені слідчими протоколи допитів з зізнаннями в убивстві не менше 39 осіб. Експертиза також встановила, що ці свідчення були записані не з моїх слів, тобто слідчі фальсифікували матеріали справи. У зв’язку з цим вимагаю офіційних вибачень від імені Російської Федерації за заподіяну шкоду внаслідок кримінального переслідування», – написав Литвинов у своєму зверненні.

За словами адвоката Віктора Паршуткіна, в разі ігнорування заяви його підзахисного бездіяльність прокуратури буде оскаржена в суді. Він також повідомив, що через кілька днів подасть до суду позов про відшкодування моральної шкоди та позов до телеканалу «Росія» і ведучого цього телеканалу Дмитра Кисельова за наклеп.

XS
SM
MD
LG