Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: правозахисник Свірець стежитиме за дотриманням прав людини в місцях позбавлення волі


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

У Генеральній прокуратурі Україна буде новий керівник департаменту нагляду за дотриманням прав людини в місцях позбавлення волі, заявляє генеральний прокурор України Юрій Луценко. За його словами, цю посаду обійме правозахисник Віктор Свірець.

«Разом з пані омбудсменом ми прийняли рішення, за її пропозицією, про зміну керівника департаменту Генпрокуратури, що стежитиме за правами людини в місцях позбавлення волі. Свірець – досить відомий правозахисник, зараз він приїхав у Київ і оформляє документи», – сказав генеральний прокурор під час позапланової перевірки слідчого ізолятора Служби безпеки України в Києві за участю уповноваженої Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської і голови СБУ Василя Грицака.

Як заявив Луценко, на його переконання, нове призначення різко змінить саму атмосферу в СІЗО. «Впевнений, що тут наглядом повинна займатися людина поза системою», – сказав генеральний прокурор.

За його словами, перше завдання, яке отримав новий керівник департаменту, – це виведення системи медичної допомоги «з-під контролю СІЗО, з-під департаменту виконання покарань». «Це має бути цивільна служба, яка інакше ставитиметься до ув’язнених», – сказав генпрокурор.

Як повідомили в ГПУ, позапланову перевірку слідчого ізолятора СБУ 6 червня вирішили провести після критики ООН. 3 червня помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович, презентуючи в Києві 14-у доповідь Моніторингової місії ООН про ситуацію з правами людини в Україні, заявив про практики затримань, викрадень і катувань – як з боку проросійських озброєних груп, так і з боку Служби безпеки України. У СБУ організацію неофіційних місць несвободи заперечили.

XS
SM
MD
LG