Доступність посилання

ТОП новини

Голова СБУ: оприлюднення списків журналістів, акредитованих «ДНР», є недоцільним


Василь Грицак
Василь Грицак

Оприлюднення списків журналістів, акредитованих угрупованнями «ДНР» і «ЛНР», є недоцільним, заявляє голова Служби безпеки України Василь Грицак.

«Ті журналісти, які перебувають у зоні АТО, об’єктивно висвітлюють те, що там відбувається, підтримують і показують, що ми воюємо не із сепаратистами і що це не внутрішній конфлікт в Україні. Журналіст, який об’єктивно показує перебування російського війська, російської техніки на нашій території, показує порушення Мінських домовленостей... Ми не маємо права перешкоджати журналістській діяльності», – сказав Грицак.

Водночас, за словами Грицака, СБУ знає про факти, коли під виглядом журналістів за фальшивими посвідченнями в зоні конфлікту на Донбасі діють провокатори. «Є й інші речі: коли людина не журналіст взагалі, а такі факти інколи мали місце, прикривається підробними журналістськими посвідченням. Але це не означає, що якесь агентство надавало провокатору, бойовику, представнику спецслужби таке посвідчення», – додав голова СБУ.

На початку травня сайт «Миротворець» оприлюднив файли з даними понад чотирьох тисяч журналістів, які отримали акредитацію угруповань «ДНР» і «ЛНР», що контролюють частину Донецької і Луганської областей.

Ця публікація викликала різку критику за кордоном і серед частини української журналістської спільноти. Зокрема, лунали заяви, що людям із цього списку після публікації погрожували. Прихильники дій сайту, на підтримку яких уже виступав раніше й голова МВС України Арсен Аваков, звертали увагу на значну суспільну значущість цієї публікації.

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом оприлюднення в інтернеті особистих даних журналістів.

Після скандалу сайт на якийсь час закривався, та потім поновив роботу і оприлюднив іще один схожий список, цього разу із домашніми адресами журналістів – це був скопійований із сайту МЗС Росії перелік акредитованих при ньому працівників преси.

XS
SM
MD
LG