Доступність посилання

ТОП новини

У травні 2016 році зафіксована найбільша кількість порушень свободи слова – ІМІ


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Інститут масової інформації заявляє, що у травні 2016 року зафіксована найбільша кількість порушень свободи слова в порівнянні з іншими місяцями, а саме – 7 побиттів та нападів на журналістів, 11 перешкоджань, 5 погроз.

Як повідомляють в ІМІ, також вперше з початку року в травні зафіксовані 3 випадки політичного тиску на журналістів, пов’язаних з заявами політиків після оприлюднення сайтом «Миротворець» персональних даних журналістів.

Водночас, як зауважують в інституті, загалом з початку року є тенденція до незначного зменшення кількості нападів та перешкоджань на журналістів у порівнянні з цим же періодом 2015 року, а кількість погроз журналістам у зв’язку з їхньою професійною діяльністю зросла в половину у порівнянні з цим же періодом 2015 року (39 погроз за весь 2015 рік, 21 погроза – за п’ять місяців 2016 року).

Порушення свободи слова стаються по всіх регіонах України, лідерами є Київ, Миколаївщина та Одещина, додають в організації.

«Збільшенню нападів і погроз сприяє також те, що в медіа-середовищі станом на зараз відсутня суб’єктність, відсутня та структура, яка б об’єднувала журналістський цех, здійснювала його саморегуляцію і стояла на захисті прав журналістів. Тому я закликаю журналістів проявляти більше солідарності і подумати над створенням спілки або самопрофесійного об’єднання, яке б як критикувало журналістів за порушення стандартів і джинсу, стежило б за чистотою професії. Але так само і захищало б тих журналістів, особливо розслідувачів, які постраждали через свої матеріали», – зазначила виконавчий директор ІМІ Оксана Романюк.

В Україні 6 червня відзначають День журналіста. Також сьогодні Інститут масової інформації та Незалежна медіа-профспілка України опублікували щорічний антирейтинг «Вороги преси», який очолила призначена Росією прокурор Криму Наталія Поклонська.

XS
SM
MD
LG