Доступність посилання

ТОП новини

Міграційна криза в ЄС може відтермінувати безвізовий режим з Україною – Геращенко


Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Віце-спікер українського парламенту Ірина Геращенко заявляє, що Україна на фінішній прямій на шляху до безвізового режиму з ЄС.

«Якщо говорити про безвізовий режим, то Україна знаходиться на фінішній прямій. Ми виконали план дій щодо візової лібералізації. Зараз залишилося 2 пункти, які повинна виконати європейська сторона. По-перше, призначити дату дебатів Європейському Парламенті щодо надання згоди на безвізовий режим з Україною. Після дебатів має відбутися засідання Ради ЄС, де буде ухвалено відповідний термін запровадження безвізового режиму. Для України зараз є дуже важливою дата дебатів. Буде це в середині липня або вже у вересні», – сказала Геращенко 6 червня на прес-конференції у Дніпрі.

Водночас Ірина Геращенко зазначила, що Україна може стати заручником ситуації в умовах міграційної кризи, через яку потерпають країни Євросоюзу.

«Ця криза може відстрочити введення безвізового режиму з Україною на певний час. Ми наполягаємо на тому, що виконали всі умови, і тепер свої обіцянки повинні виконати в ЄС. Всі українські політики повинні об'єднатися, щоб якомога швидше євроінтеграційні процеси втілилися в життя», – сказала заступник голови Верховної Ради.

У Європейському союзі у принципі схвалили надання громадянам України, що мають біометричні паспорти, права на безвізові короткотермінові (до 90 днів протягом кожних 180 днів) поїздки до країн «шенгенської зони» без права працевлаштування. Тепер це рішенняЄвропейської комісії мають схвалити Європейський парламент і Рада ЄС.

Останнім часом залунали припущення, що цей процес може бути дещо затриманий і через кризу з мігрантами, і через референдум у Великій Британії щодо виходу з ЄС. Офіційно в Євросоюзі про це мови немає. В уряді України розраховують на практичне запровадження безвізового режиму України з Європейським союзом на початку осені.

XS
SM
MD
LG