Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко сподівається на нульовий дефіцит «Нафтогазу» у 2016 році


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко сподівається, у 2016 році компанія «Нафтогаз» матиме бездефіцитний бюджет.

«Ще у позаминулому році дефіцит «Нафтогазу» становив 110 мільярдів гривень, я дуже сподіваюся, що у цьому році у нас буде нульовий дефіцит, і ми можемо впевнено про це говорити у цьому році – виходимо на нуль», – заявив Порошенко 7 червня під час засідання Національної Ради реформ з питань енергоефективності, звертаючись до голови правління «Нафтогазу» Андрія Коболєва.

Петро Порошенко наголосив, що у 2013 році Україна імпортувала 92% газу з Росії, у 2014 – 74%, у 2015 – 37%, а цього року взагалі не імпортувала.

«Вже сьогодні не ми, як всі 22 роки історії України, ходили з простягнутою рукою і просили чи не дасть нам країна агресор трохи газу, а вже до нас стукають у двері і пропонують – чи не купили б ми трохи російського газу за конкурентною ціною», – зазначив Порошенко.

Раніше 7 червня голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що компанія отримала від «Нафтогазу» листа, у якому мовиться про плани відновити імпорт природного газу з Росії.

6 червня голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив, що українська сторона купуватиме газ у «Газпрому», якщо його ціна буде нижчою за європейську. За словами Коболєва, «Нафтогаз» продовжує переговори з «Газпромом» щодо умов закупівлі газу і готовий відновити імпорт у третьому кварталі.

Україна останнім часом припинила закупівлі російського газу, купуючи його натомість у країнах Європи за реверсною схемою. Київ використовує для цього частину своїх газогонів у зворотному від проектного напрямку. Востаннє Україна купувала російський газ – 2 мільярди кубометрів для своїх сховищ для проходження зими – наприкінці листопада 2015 року, після чого знову припинила його закупівлі.

XS
SM
MD
LG