Доступність посилання

ТОП новини

Transparency International обіцяє допомогу Україні в поверненні активів Януковича


Повертати активи колишнього президента Віктора Януковича має влада України, а Transparency International всіляко сприятиме цьому процесу, заявив у Києві голова цієї міжнародної організації Хосе Уґас.

«Transparency International або ж Transparency International-Україна не мають повертати кошти, які були вкрадені президентом Януковичем, як це було написано на сайті президента України. Але ми можемо допомагати в цьому, зокрема в контактах з іншими країнами у пошуку коштів Януковича», – сказав він.

При цьому Уґас зазначив, що для успішної боротьби з корупцією необхідна політична воля керівництва країни, ресурси, а також звітність перед громадянами.

Зі свого боку, виконавчий директор Transparecy International Україна Ярослав Юрчишин закликав українську владу почати процес заочного засудження колишнього президента Віктора Януковича.

«Ми дуже сподіваємося, що восени ми станемо свідками як мінімум публічних процесів над діячами режиму Януковича. І обіцянки нового генпрокурора, заяви Юрія Луценка не будуть такими ж, як заяви його попередників. І ми станемо свідками засудження, нехай поки що й заочного, Януковича і ключових діячів його режиму», – сказав він.

Юрчишин наголосив, що перший крок у цьому має зробити саме Україна, а не міжнародні громадські організації.

6 червня президент України Петро Порошенко закликав керівника Transparency International посприяти поверненню «награбованого режимом Віктора Януковича» до України. Перед цим низка антикорупційних організацій закликала українську владу «завершити розмови, припинити обіцянки і продемонструвати результат» у розслідуванні кримінальних правопорушень Віктора Януковича та його соратників і у боротьбі з корупцією.

У січні 2015 року Державна служба фінансового моніторингу повідомляла, що загальна сума заблокованих коштів на рахунках 44 компаній, підконтрольних «сім’ї Януковича», склала – 1,42 мільярда доларів, зокрема, на території України – 1,37 мільярда доларів, за кордоном – 49,51 мільйона доларів.

Віктор Янукович втік з Києва в ніч на 22 лютого 2014 року і невдовзі остаточно залишив Україну. Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році.

XS
SM
MD
LG