Доступність посилання

ТОП новини

Ціна російського газу для України за контрактом становить 177 доларів – Новак


Міністр енергетики Росії Олександр Новак
Міністр енергетики Росії Олександр Новак

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявляє, що ціна російського газу для України у другому кварталі цього року становить 177 доларів за тисячу кубів.

«Ми завжди дотримувалися позиції, що ніяких змін у контракті до 2019 року бути не може. Щодо постачання газу в Україну, то нинішня ціна набагато комфортніша цін, які є на споті на європейських газових хабах. Розрахункова контрактна ціна сьогодні становить 177 доларів», – заявив Новак 8 червня.

«Ціна повністю відповідає ринковій ситуації і ринковим тенденціям. Вона абсолютно комфортна і без знижки», – зазначив російський міністр.

За оцінками українських експертів, наразі ціна реверсного газу, поставленого до України з Європи, становить 220-230 доларів за тисячу кубів з урахуванням транспортування. У «Нафтогазі» кажуть про 190 доларів.

7 червня голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що компанія отримала від «Нафтогазу» листа, у якому мовиться про плани відновити імпорт природного газу з Росії.

6 червня голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив, що українська сторона купуватиме газ у «Газпрому», якщо його ціна буде нижчою за європейську. За словами Коболєва, «Нафтогаз» продовжує переговори з «Газпромом» щодо умов закупівлі газу і готовий відновити імпорт у третьому кварталі.

Україна останнім часом припинила закупівлі російського газу, купуючи його натомість у країнах Європи за реверсною схемою. Київ використовує для цього частину своїх газогонів у зворотному від проектного напрямку. Востаннє Україна купувала російський газ – 2 мільярди кубометрів для своїх сховищ для проходження зими – наприкінці листопада 2015 року, після чого знову припинила його закупівлі.

XS
SM
MD
LG