Доступність посилання

ТОП новини

Невдачі ісламістів у Сирії й Іраку можуть спровокувати нові атаки на Заході і в Росії – ООН


Заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Джефрі Фелтман
Заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Джефрі Фелтман

Заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Джефрі Фелтман не виключає, що військові невдачі угруповання «Ісламська держава» в Сирії та Іраку можуть спонукати екстремістів до організації нових атак на західні, російські та міжнародні об’єкти. Фелтман поінформував 8 червня Раду безпеки ООН про оцінки можливих загроз з боку угруповання «Ісламська держава».

За його словами, угруповання останнім часом послабило свої позиції у військовому відношенні через атаки за підтримки сил США в Іраку та підтримувані Росією удари в Сирії. Але процес ще не є незворотнім, додав Фелтман.

«З огляду на недавні військові невдачі, угруповання «Ісламська держава» може перейти до нової фази – підвищення ролі своїх філій, намаганні перевести кошти за межі нинішніх зон конфліктів, а також збільшується ризик складної, «мультихвилі», і міжнародні атаки на кшталт тих, що були в Парижі і Брюсселі», – сказав високопосадовець НАТО.

Він зазначив, що поразки угруповання в Сирії та Іраку призвели до «помітного збільшення» кількості іноземних бойовиків, які повертаються на батьківщину у країни Заходу, до Росії та інших місць, де їм може бути наказано організувати атаки.

3 червня в оприлюдненій спеціальній доповіді ООН також було зазначено про те, що угруповання «Ісламська держава» перейшло до наступної стадії свого існування, яка характеризується нападами і вбивствами цивільних за межами територій, контрольованих у Іраку та Сирії.

За даними останнього звіту Бюро з питань контртероризму та протидії екстремізму Держдепартаменту США, у 2015 році угруповання «Ісламська держава» зазнало значних втрат, відступивши з 40% територій, захоплених в Іраку та Сирії.

XS
SM
MD
LG