Доступність посилання

ТОП новини

Електронне декларування для українських чиновників запустять 15 серпня – НАЗК


Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запустить електронну систему подання та оприлюднення декларацій держслужбовців 15 серпня. Таке рішення ухвалили 10 червня на вечірньому засіданні агентства.

«У відповідності до рішення НАЗК, система е-декларування почне працювати в 00 годин 00 хвилин 15 серпня 2016 року», – мовиться у повідомленні агентства у Facebook.

«Починаючи з моменту запуску, першими – упродовж 60 днів, декларації мають подати особи, які згідно зі статтею 50 Закону України «Про запобігання корупції» займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це біля 50 тисяч високопосадовців – починаючи від президента, голови уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади. Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року», – зазначили у НАЗК.

Раніше 48 народних депутатів подали подання до Конституційного суду України з проханням визнати неконституційними низку статей щодо електронного декларування депутатів і урядовців, згідно з якими, новостворене Національне агентство з запобігання корупції (НАЗК) має перевіряти декларації на достовірність через офіційні державні реєстри.

Народні обранці вважають, що електронне декларування буде порушувати конституційні принципи верховенства права, законності, індивідуальної відповідальності, заборони втручання в особисте життя і конфіденційної інформації.

Зокрема, йдеться про те, що декларації посадовців будуть викладені у відкритому цілодобовому доступі на одному з державних сайтів. Також під критику парламентарів потрапили статті, що зобов’язують декларувати недобудови, а також статті про покарання до двох років позбавлення волі за надання недостовірної інформації.

Значна частина депутатів, які подали подання до Конституційного суду, – колишні «регіонали» з партії екс-президента Віктора Януковича, який втік до Росії відразу після Євромайдану.

У Конституційному суді не змогли повідомити про дату розгляду депутатського подання, яке стосується електронних декларацій. Рішення ще не ухвалене.

XS
SM
MD
LG