Доступність посилання

ТОП новини

Матіос: за час конфлікту на Донбасі небойові втрати ЗСУ – 1294 бійці


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Від початку бойових дій на Донбасі небойові втрати української армії складають 1294 військовослужбовці. Про це в ефірі телевізійного «5-го каналу» заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

«За період 2014–2016 років обліковано безповоротні такі втрати: загинуло 1294 військовослужбовці, смерть яких стосується небойових безповоротних втрат. І настали з таких причин: дорожньо-транспортні пригоди – 112 випадків, отруєння, в тому числі, наркотичними, алкогольними засобами – 96 випадків, самогубство – 259 випадків», – повідомив прокурор.

Матіос зазначив, що зафіксовані 405 фактів, коли військові померли внаслідок хвороби.

«Про що це говорить, особливо 405 від хвороб? Це не якість проведення призовної комісії, тому що сільський чи районний, чи інший лікар порахував, що Іван, який не має роботи, повинен іти служити і він здоровий, коли в нього наявні ознаки відкритої форми туберкульозу чи ще там щось», – сказав Матіос.

У квітні заступник начальника відділу Головної військової прокуратури Олександр Журавльов повідомив у коментарі Радіо Свобода, що за 2015 рік у єдиному реєстрі досудових розслідувань перебувало 127 кримінальних проваджень, пов’язаних із небойовими втратами серед українських військових, а за перші чотири місяці цього року сталося ще 11 таких інцидентів.

У січні президент України Петро Порошенко заявив, що за час конфлікту на Донбасі загинули 2269 українських військових.

Збройний конфлікт на сході України триває від квітня 2014 року. Влада України оголосила про проведення там антитерористичної операції проти підтримуваних Росією сепаратистів. Влада Росії неодноразово заперечувала участь своїх військових у конфлікті, про що заявляють Україна і Захід. Москва ж визнає лише присутність російських «добровольців» на Донбасі.

За даними ООН, оприлюдненими 3 червня, від початку конфлікту на сході України у квітні 2014 року там загинули 9 371 людей, 21 523 були поранені.

XS
SM
MD
LG