Доступність посилання

ТОП новини

Чирнія доставили на психіатричну експертизу – «Відкрита Росія»


Олексій Чирній під час суду
Олексій Чирній під час суду

У Росії українського в’язня Олексія Чирнія тиждень тому доставили з колонії на психіатричну експертизу до Москви, повідомив у суботу, 11 червня, рух «Відкрита Росія».

Як мовиться в повідомленні, член Громадської спостережної комісії Москви, російська правозахисниця Зоя Свєтова з’ясувала, що Чирнія, засудженого до семи років колонії суворого режиму, доставили з Магадана, де він відбував покарання, до Інституту імені Сербського в Москві для проведення стаціонарної психіатричної експертизи.

При цьому Свєтова висловила припущення, що, можливо, метою цієї «спецоперації» є визнати Чирнія неосудним, помилувати і відправити до України для лікування, мовиться в повідомленні.

За даними «Відкритої Росії», експертизу щодо Чирнія проводять уже втретє. Російські правозахисники вважають, що його психічний розлад міг стати наслідком катувань, яких він міг зазнати під час попереднього слідства.

Кримчанин Олексій Чирній є фігурантом «справи Олега Сенцова», яку ще називають «справою кримських терористів». Правозахисники називають усіх чотирьох засуджених у цій справі політичними в’язнями.

Його затримали російські силовики у травні 2014 року, після окупації Криму Росією, і звинуватили, зокрема, у спробі підірвати пам’ятник Леніну в Сімферополі. До нього дев’ять місяців не допускали українського консула, а коли ця зустріч таки відбулася, Чирній повідомив, що до нього застосували тортури. Як заявляв російський адвокат Ілля Новиков, який короткий час захищав Олексія Чирнія (його невдовзі примусово вивели зі справи), українець обмовив себе й інших учасників справи під час слідства і пішов на угоду зі слідством саме через катування.

XS
SM
MD
LG