Доступність посилання

ТОП новини

Столтенберґ: НАТО розглядає можливість розширення присутності у Чорному морі


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявляє, що альянс обговорює шляхи розширення своєї присутності у Чорному морі. Про це він сказав у Брюсселі, де у вівторок розпочалася зустріч міністрів оборони країн-членів НАТО.

«Ми вже збільшили нашу присутність, зокрема у плані патрулювання повітряного простору, присутності морських сил, тренування у цих водах. Але ми дивимося, що ще ми могли б зробити», – зазначив Столтенберґ.

За словами очільника альянсу, з цього приводу зокрема тривають переговори з Румунією, країною-членом НАТО, що на сході виходить до Чорного моря.

«Ми обговорюємо пропозицію Румунії, яка заявила про готовність забезпечити місце розташування для бригади, яка займалася б організацією активності НАТО у цьому регіоні», – додав Столтенберґ.

Генеральний секретар НАТО наголосив, що це питання – на порядку денному, але остаточних рішень поки ухвалено не було.

Зустріч міністрів оборони країн-членів НАТО триватиме у Брюсселі 14-15 червня.

Столтенберґ вже заявляв, що союз НАТО в постійному режимі оцінює ситуацію в регіоні Чорного моря і має наміри збільшити там свою присутність.

З моменту незаконної анексії Криму навесні 2014 року Росія розпочала його широку мілітаризацію. Занепокоєння з цього приводу висловлюють такі країни-члени НАТО, як Румунія, Туреччина і Болгарія, які планують поглибити співпрацю й обговорити можливість створення військово-морського флоту, який може бути інтегрований до структур НАТО.

XS
SM
MD
LG