Доступність посилання

ТОП новини

Віце-мер: Дніпропетровськ буде остаточно перейменований після рішення облради про фінансування


Дніпропетровськ остаточно стане Дніпром після рішення облради щодо фінансування перейменування, заявив 14 червня заступник міського голови Олександр Санжара.

Як пояснив посадовець, очищення назв населених пунктів в Україні від комуністичних символів регулюється двома законами – «Про декомунізацію» і «Про географічні назви»: у першому прописана процедура перейменування, у другому – практична робота.

За словами Санжари, існує певна законодавча колізія, адже в статті сьомій закону про географічні назви сказано, що зміна назви відбувається після того, як відповідна обласна рада ухвалить рішення про бюджет, де будуть закладені витрати на перейменування. Це, як заявив посадовець, стосується і зміни назви Дніпропетровська.

«З одного боку, є постанова про перейменування нашого міста, яка вступає в дію негайно, але при цьому є закон про географічні назви, де вказані умови, за яких настає перейменування», – сказав Олександр Санжара.

За його поясненнями, після того, як обласна рада ухвалить і оприлюднить рішення щодо фінансового забезпечення перейменування (витрати на заміну табличок, покажчиків), воно набуде чинності.

«Якщо цього не зроблено, у базах значиться колишня назва. Назву «Дніпропетровська міська рада» ніхто ще не змінював, оскільки поки що немає правових підстав», – повідомив заступник міського голови, додавши, що назву міськради буде змінено також після відповідного рішення обласної ради і зміни назви в реєстрі.

19 травня 2016 року Верховна Рада перейменувала місто Дніпропетровськ на Дніпро. За відповідний проект постанови проголосували 247 народних депутатів. Рішення ухвалили на виконання закону «про декомунізацію».

1 червня Верховна Рада не підтримала проект постанови про скасування зміни назви Дніпропетровська. Після цього спікер парламенту Андрій Парубій підписав постанову про перейменування. Документ набув чинності після публікації в офіційній пресі.

XS
SM
MD
LG