Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відзначають 125-річчя від дня народження Євгена Коновальця


В Івано-Франківську відзначають 125-річчя від дня народження Євгена Коновальця
В Івано-Франківську відзначають 125-річчя від дня народження Євгена Коновальця

В Івано-Франківську відзначають 125 років від дня народження засновника і провідника ОУН полковника Євгена Коновальця.

Після панахиди і покладення квітів до пам’ятника українському діячу на вулиці, яка носить його ім’я, відбулося урочисте віче за участю представників обласної і міської влади, духовенства, ветеранів визвольних змагань, молоді.

«Коновалець мав особливу місію в українській історії – збудити тих людей, які сумнівалися і боялися, сформувати те бойове ядро, яке дало імпульс іншим українцям творити рідну державу», – заявив начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної держадміністрації Володимира Федорака.

Також в Івано-Франківську під відкритим небом розгорнута банерна виставка «Євген Коновалець – повернення на Батьківщину», зроблена на основі матеріалів з архівів ОУН з-за кордону.

За словами директора музею визвольних змагань імені Степана Бандери Ярослава Коретчука, «більшість цих матеріалів були маловідомими або недоступними для української громадськості».

Коновалець народився 14 червня 1891 року у селі Зашків, Жовківському районі Львівської області. Коновалець був полковником армії УНР, командантом УВО, головою проводу українських націоналістів (1927), першим головою ОУН. 23 травня 1938 року Коновалець загинув у Роттердамі в результаті спецоперації проведеної органами НКВС СРСР.

Перший музей засновника Організації українських націоналістів є у селі Зашків на Львівщині.

XS
SM
MD
LG