Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко: звільнення заручників має бути головним для «нормандського формату»


Віце-спікер українського парламенту Ірина Геращенко заявляє, що питання звільнення українських політв’язнів, утримуваних у Росії, перебуває у компетенції російського керівництва.

«Неймовірно жахливі подробиці того, що люди переживають у в’язниці. І дуже болісно чути про те, як Юрій і Геннадій розповідають, що до них за десять місяців не пускали консула і щодня говорили, що Україна за них не бореться. Ключі від усіх в’язниць знаходяться у Кремлі. І нам важлива міжнародна солідарність, щоб питання звільнення заручників було першим у «нормандському форматі», щоб гуманітарний аспект був першочерговим, тому що це права людини», – заявила Геращенко 14 червня на брифінгу, який відбувся з нагоди звільнення українських політв’язнів Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка.

Президент України Петро Порошенко повідомив журналістам, що звільнені українці найближчим часом пройдуть обстеження в клініці і при необхідності пройдуть курс лікування. Порошенко не став заглиблюватися в питання стану здоров'я Юрія і Геннадія, сказавши, що не може все розголошувати.

Літак з Афанасьєвим і Солошенко приземлився в Києві у вівторок після 17:00. Перед цим президент Росії Володимир Путін підписав укази про помилування засуджених в Росії українців Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенко.

Раніше повідомлялося про можливий обмін двох громадян Росії, підозрюваних у справі подій 2 травня 2014 року в Одесі, на Солошенко і Афанасьєва. Українців обміняли на Олену Гліщинську і Віталія Діденко, яких звинувачують в сепаратизмі, – вони були серед організаторів і активних учасників так званого «Народної ради Бессарабії». Громадяни України, медіа-менеджери з Одеси Гліщинська і Діденко вже прибули до столиці Росії Москви.

У Росії 26-річному Геннадію Афанасьєву інкримінували створення на території Криму терористичного співтовариства і засудили в 2015 році до семи років ув’язнення, а 74-річний Юрій Солошенко відбував 6-річне ув’язнення за звинуваченням у шпигунстві.

Після звільнення громадянки України Надії Савченко, правозахисники повідомляли, що у Росії продовжують утримувати за ґратами щонайменше 31 громадянина України. Це ті, кого затримали і ув’язнили за політичними мотивами. Окрім них у полоні підтримуваних Росією сепаратистів залишається понад 100 українців, ще 665 вважають зниклими безвісти.

XS
SM
MD
LG