Доступність посилання

ТОП новини

Фігурантів «справи «Хізб ут-Тахрір» з Криму утримують у поганих умовах – адвокат


Еміль Курбедінов
Еміль Курбедінов

Кримських мусульман Руслана Зейтуллаєва, Рустема Ваїтова, Нурі Примова і Ферата Сайфуллаєва, яким приписують зв’язки з «Хізб ут-Тахрір», утримують у поганих умовах, розповів проекту Радіо Свобода Крим.Реалії адвокат Еміль Курбедінов.

«Я встиг дізнатися у Руслана (Зейтуллаєва – ред.), що переліміт теж жахливий тут. Як і в Сімферополі – якщо у камері десять ліжок, то їх там двадцять осіб, тобто одне ліжко на дві особи. Сплять по черзі по дві-три години. І тут неможливо їсти – їжа жахлива. Ще їх там (у Сімферополі – ред.) жерли блохи. Тут начебто легше», – сказав адвокат.

У Ростові-на-Дону 14 червня завершилося чергове засідання у Північно-Кавказькому окружному військовому суді у справі кримських мусульман, яким приписують зв’язки з «Хізб ут-Тахрір». Наступне засідання заплановано на 15 червня.

Раніше на засіданні прокурор у цій справі повідомив, що у середу буде допитаний «таємний» свідок.

Обвинувачених кримчан заарештували взимку 2015 року у Севастополі. За версією слідства, вони є учасниками організації «Хізб ут-Тахрір». Через рік після затримання севастопольських мусульман, аналогічна ситуація повторилася у південних регіонах Криму. 11 і 12 лютого 2016 року російські силовики провели низку обшуків і затримань у будинках прихильників ісламу. Загалом затримали 14 людей.

«Хізб ут-Тахрір» – міжнародна ісламська організація. Її офіційно декларованою метою є встановлення ісламської держави і мусульманського способу життя. Ця організація заборонена у Росії, Казахстані та Німеччині. В Україні та інших країнах вона може діяти легально.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG