Доступність посилання

ТОП новини

Кремль про обмін Сенцова і Кольченка: «контакти здійснюються»


Дмитро Песков
Дмитро Песков

У Кремлі не виключають, що обміни засудженими між Росією і Україною продовжаться, зокрема й обмін Олега Сенцова і Олександра Кольченка, але з російської сторони все буде залежати від рішення президента Росії.

«Контакти, безумовно, здійснюються. Досить активно працюють представники України з гуманітарних питань у Мінській групі, Медведчук (представник гуманітарної підгрупи Мінської контактної групи, кум Путіна, – ред.). Тому розмова триває щодо різних кандидатур. У даному випадку в цьому напрямку спільна робота напевно продовжуватиметься», – сказав речник президента Росії Дмитро Песков.

При цьому він наголосив, що остаточне рішення залежатиме від президента Росії Володимира Путіна.

У серпні 2015 Північно-Кавказький військовий окружний суд Росії засудив Сенцова і Кольченка до 20 і 10 років позбавлення волі відповідно за звинуваченням у підготовці терактів у Криму. Самі засуджені і правозахисні організації вважають звинувачення на їхню адресу необґрунтованими і політично мотивованим.

14 червня до України з російського ув’язнення повернулися громадяни України Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв. Солошенка й Афанасьєва обміняли на Олену Гліщинську і Віталія Діденка, яких в Україні звинувачують в сепаратизмі. За даними слідства, вони були серед організаторів і активних учасників так званої «Народної ради Бессарабії». Громадяни України, медіа-менеджери з Одеси Гліщинська і Діденко 14 червня прибули до столиці Росії Москви.

Під час зустрічі з Солошенком й Афанасьєвим президент України Петро Порошенка висловив сподівання, що до України повернуться і інші ув’язненні в Росії українці, зокрема Сенцов і Кольченко.

Як заявив сьогодні голова Верховної Ради України Андрій Парубій, у в’язницях Росії перебуває, за різними даними, від 29 до 38 політв’язнів – громадян України.

XS
SM
MD
LG