Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО привітали звільнення у Росії українців, але нагадали, що це – не єдиний пункт «Мінська»


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ вітає звільнення у Росії двох ув’язнених там українців – Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва, та повернення їх в Україну. Про це генсекретар альянсу заявив у Брюсселі.

За словами Столтенберґа, він розглядає звільнення ув’язнених у Росії українців як частину Мінського процесу. «Але водночас ми спостерігаємо стільки порушень Мінських угод – взяти хоча б порушення режиму припинення вогню. Крім цього, спостерігачів не допускають до повноцінного моніторингу цього режиму», – зазначив Столтенберґ.

Як розповів генеральний секретар альянсу, у рамках ранкового засідання комісії Україна-НАТО представники мали змогу отримати інформацію про порушення «режиму тиші» на Донбасі безпосередньо від міністра оборони Степана Полторака.

Як наголосив Єнс Столтенберг, у НАТО продовжують вважати Мінські домовленості єдиним прийнятним способом досягнення миру на сході України.

14-15 червня у Брюсселі триває зустріч міністрів оборони країн НАТО. Ця зустріч – остання перед самітом НАТО, що відбудеться у липні у Варшаві.

14 червня до України з російського ув’язнення повернулися Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв.

Солошенка й Афанасьєва обміняли на Олену Гліщинську і Віталія Діденка, яких в Україні звинувачують в сепаратизмі. За даними слідства, вони були серед організаторів і активних учасників так званої «Народної ради Бессарабії». Громадяни України, медіа-менеджери з Одеси Гліщинська і Діденко 14 червня прибули до столиці Росії Москви.

У Росії 26-річному Геннадію Афанасьєву інкримінували створення на території Криму терористичного співтовариства і засудили в 2015 році до 7 років ув’язнення, а 74-річний Юрій Солошенко відбував 6-річне ув’язнення за звинуваченням у шпигунстві.

XS
SM
MD
LG