Доступність посилання

ТОП новини

Суд скасував адмінпокарання жителю Кам’янського, який «декомунізував» пам’ятник Дзержинському


©Shutterstock
©Shutterstock

Житель Кам’янського (колишнього Дніпродзержинська) Тимофій Танцура через суд домігся скасування постанови про накладення на нього адміністративного покарання у вигляді штрафу через обклеювання пам’ятника Феліксу Дзержинському наліпками з фотографіями жертв ЧК. Відповідне рішення про скасування штрафу ухвалив Дніпровський районний суд Кам’янського.

Як повідомив Радіо Свобода Тимофій Танцура, поліція міста затримала його разом з однодумцем 2 лютого, коли вони обклеювали пам’ятник Дзержинському на центральній площі міста «антирадянською» друкованою продукцією, а також писали слово «Кат».

Як повідомив громадський активіст, поліція склала щодо нього протокол про адміністративне правопорушення, його оштрафували на 340 гривень.

«Я вирішив оскаржити це рішення в суді. Я посилався на одну зі статей закону «про декомунізацію», яка говорить про те, що держава повністю заохочує діяльність урядових, неурядових, громадських організацій, які поширюють ідею декомунізації. Я ж обклеював Дзержинського фотографіями жертв ВЧК, який він очолював. Цьому передував анонс, який я побачив в Інтернеті, мітингу на захист пам’ятника Дзержинському, я вирішив прийти рано-вранці й наклеїти такі листівки. Я був разом з товаришем, теж «свободівцем», його теж затримали, оштрафували і він теж подав до суду, але рішення суду ще немає. Я ж радий, що мені вдалось виграти цей суд», – розповів Танцура.

2 лютого 2016 року в Дніпродзержинську поліція затримала двох чоловіків, які написали фарбою слово «Кат» на постаменті пам’ятника Феліксу Дзержинському. За даними правоохоронців, близько сьомої години ранку на лінію «102» надійшов анонімний дзвінок про те, що двоє невідомих обписують пам’ятник і обклеюють його наліпками. Співробітники патрульної поліції, які виїхали на місце події, запросили чоловіків до Заводського райвідділення поліції «для перевірки інформації й уточнення обставин».

За два тижні, 17 лютого, комунальники демонтували пам’ятник Дзержинському в місті в рамках виконання «законів про декомунізацію». Однак штрафів з активістів не зняли.

Пам’ятник Дзержинському – знаковий для Кам’янського (колишнього Дніпродзержинська): на честь «Залізного Фелікса» свого часу було перейменоване місто (історична назва – Кам’янське). 2015 року монумент навіть збиралися реконструювати за бюджетні кошти.

XS
SM
MD
LG