Доступність посилання

ТОП новини

Проблема зі сміттям у Львові стала політичною грою?


Грибовицьке сміттєзвалище. 30 травня 2016 року
Грибовицьке сміттєзвалище. 30 травня 2016 року

У Львові не знайшли місця для побудови сміттєпереробного заводу, і сміття везуть по всій Україні

Львів – Грибовицьке сміттєзвалище поблизу Львова вже не горить. Досі рятувальники шукають одну людину – еколога, працівника комунального підприємства, який, як вважають, потрапив там під завал. Також на сьогодні є труднощі з місцем для нового полігону для побутових відходів і сміттєпереробного заводу. Нині сміттєзвалище з реальної проблеми набуло політичного змісту.


Минулої п’ятниці вдалося ліквідувати пожежу на сміттєзвалищі. На сьогодні немає ані пожежі, ані задимлення. Рятувальники відновили пошуки працівника комунального підприємства, який, за їхніми припущеннями, опинився 30 травня, як і троє їхніх колег, під завалами сміття.


Речник Головного управління ДСНС Віталій Туровцев каже, що шукають у тому місці, де раніше не проходили: «Як тільки стало безпечно працювати, ми почали шукати людину. Наразі безуспішно».

Сміття зі Львова перевізники вивозять по всій Україні, в інші регіони, обіцяючи згодом забрати, коли буде новий полігон. Наразі місто не знайшло такої ділянки, де б можна було збудувати сміттєпереробний завод.

Львову відмовляють у ділянці

Львівська обласна адміністрація запропонувала місце у Добрянах Миколаївського району, але місцеве населення одразу запротестувало. Бо люди не розуміють: має бути завод чи просто новий полігон для сміття? Минулого місяця 18 місцевих органів влади відмовили Львову надати ділянки для заводу.

Андрій Садовий
Андрій Садовий

Міський голова Львова Андрій Садовий бачить у цьому політичну площину, вважаючи, що людей підбурюють політики.

«У нас в області 600 сміттєзвалищ, я думав, що буде куди везти сміття. Але на початках пішла команда, щоб не пропускати, був план, щоб Львів потонув у смітті. Був сценарій, і я розумію, чому цей підпал був зроблений. Не вийшло, була спроба захопити владу. Сміття стало політикою», – каже Андрій Садовий.

Проблему з сміттям у Львові, зокрема з закритим сміттєзвалищем, побудовою сміттєпереробного заводу активно використовують не лише місцеві політики, це питання звучить і в парламенті, політики маніпулюють цією ситуацією, бо за час перебування на посаді міського голови Львова Андрій Садовий не вирішив цю проблему. Хоча ще у 2006 році він обіцяв мешканцям довколишніх зі сміттєзвалищем сіл, що наведе лад зі сміттям і сміттєзвалищем.

Думки львів’ян різні

А що думають львів’яни про ситуацію зі сміттєзвалищем? Чи має, на їхню думку, піти у відставку Андрій Садовий?

– Мене хвилює те, що це європейське місто, і нікому на думку не спало, що робити зі сміттям. Населенню нічого ніхто не пояснює. Як бути з владою? Я не знаю, чи має піти мер у відставку, але знаю, що він має розгребти проблему зі сміттям.

– Звісно, що мене це питання зі сміттям турбує.

– На мою думку, це політичне вже питання, спеціально підставляють Садового, хочуть його прибрати.

– Львів’яни мають мало прав, щоб впливати.

– Садовий мав би спершу це все довести до ладу, і далі вже з ним можна боротись. Зараз не можна його знімати. Всі ті протести продажні, ні до чого не приведуть. Це політичне сміття: знаючи слабкі сторони Львова, скористались моментом, зробили підпал, загинули люди. Все це зрозуміло…

Натомість заполітизованість проблеми аж ніяк не сприяє вирішенню питання. Мова не лише про необхідність побудови сміттєпереробного заводу, рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища, але й про те, що донині львів’яни не знають, який вплив на їхнє здоров’я і довкілля має старе сміттєзвалище. 26 різних установ займаються моніторингом довкілля, роблять лабораторні дослідження. Але серед містян є сумніви: який реальний результат, чи об’єктивні дані?

Державним дослідженням не довіряють

Починаючи з 30 травня, коли була пожежа на сміттєзвалищі, працівники лабораторного центру Держсанепідемслужби України провели там понад 400 досліджень атмосферного повітря щодо визначення концентрації забруднювальних речовин. Зафіксували, що поблизу сміттєзвалища у шість разів було перевищення вмісту діоксиду азоту (вчені кажуть, не шкідливий для людини) і сірчистого газу (у людини цей газ подразнює і дихальні шляхи), у п’ять разів оксиду вуглецю (отруйний газ, блокує доставку кисню до тканин), інших перевищень концентрацій у повітрі не виявили.

Проводили дослідження і у Львові, але в місті перевищення рівнів шкідливих речовин не виявили.

«Коли сміттєзвалище не горить, у повітрі немає перевищення показників забруднення», – зауважила заступник директора Львівського обласного лабораторного центру Держсанепідемслужби України Любомира Шепеленко. У Львові, за її словами, перевищень не було.

Водночас в області немає жодної лабораторії, яка б проводила дослідження наявності у повітрі діоксинів, а саме вони найбільш шкідливі для здоров’я людей, бо, потрапивши в організм, зберігаються там дуже довго, відкладаються у жирових тканинах. Така лабораторія є у Києві, але ніхто не просив її про обстеження повітря. Ба більше, у місті десятки приватних лабораторій, але й туди ніхто не звертався з проханням провести незалежне дослідження повітря, ґрунту і води.

«Станом на 10 червня жодного перевищення немає. Можна робити моніторингові проби повітря чотири рази на день, але це у конкретний час, і результати не є об’єктивні. Треба встановити стаціонарний пост спостереження, коли 360 днів у році працюватиме лабораторія, і знатимемо об’єктивну картину», – наголосила Любомира Шепеленко.

Відучора Державна екологічна інспекція розпочала позапланову перевірку щодо впливу Грибовицького сміттєзвалища на ґрунти і поверхневі води.

Водночас польський Сейм планує скерувати на Грибовицьке сміттєзвалище свою делегацію, щоб дізнатись про реальний стан щодо ситуації. У сусідній державі занепокоєні екологічною катастрофою. До слова, Польща має сучасні екологічні лабораторії щодо дослідження води, повітря, ґрунту.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG