Доступність посилання

ТОП новини

Рада не внесла до порядку денного законопроект про «повернення коштів Януковича»


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Верховна Рада України не змогла внести до порядку денного своєї роботи законопроект про повернення коштів, здобутих злочинним шляхом під час президентства Віктора Януковича. Внесення питання на розгляд підтримали 169 за необхідних 226.

Не голосували в повному складі фракції «Опозиційний блок», «Батьківщина» групи «Відродження» і «Воля народу». Із фракції «Самопоміч» «за» проголосували двоє народних депутатів.

Після цього голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак закликав проголосувати за законопроект про спецконфіскацію. За його словами, в іншому разі його фракція не буде голосувати за жоден інший законопроект.

Бурбак заявив, що півтора року тому було заарештовано 1,5 мільярда доларів, вкрадених із державного бюджету за часів правління екс-президента Віктора Януковича. Однак парламент досі не ухвалив закону, який дозволив би спрямувати ці кошти на потреби країни.

Водночас під час обговорення документа народний депутат Андрій Кожемякін (фракція «Батьківщина») наголосив, що цей законопроект не може бути підтриманий у парламенті, оскільки він «дає можливість зловживати, дає можливість рейдерських захоплень, а також можливість зловживати правоохоронцям під час визначення, що конфіскувати, що забирати і куди – у засіки чи в кишеню».

Інший депутат від «Батьківщини» Надія Савченко зазначила, що підтримує залучення викрадених коштів до держбюджету, однак виступає проти того, щоб «їх вкрали».

15 червня комітет парламенту з питань національної безпеки й оборони рекомендував ухвалити за основу і в цілому законопроект № 4811, що, за його даними, дозволить повернути до державного бюджету арештовані кошти режиму Януковича і спрямувати їх на забезпечення державного оборонного замовлення.

Цей законопроект був розроблений групою народних депутатів на заміну законопроекту № 4057 про спецконфіскацію, який у квітні комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував зняти з розгляду як такий, що може порушити презумпцію невинуватості.

XS
SM
MD
LG