Доступність посилання

ТОП новини

ООН видалила фразу про роль Росії у врегулюванні конфлікту в Україні з тексту промови Пан Ґі Муна


Пан Ґі Мун
Пан Ґі Мун

ООН видалила фразу про роль Росії у врегулюванні конфлікту в Україні з тексту промови генерального секретаря організації Пан Ґі Муна на Санкт-Петербурзькому міжнародному економічному форумі в Росії.

У тексті виступу Пан Ґі Муна, який напередодні розповсюдили в ООН, він заявляв, що Росія як постійний член Ради безпеки з правом вето має «відіграти критично важливу роль» у вирішенні «нагальних глобальних питань, від завершення конфліктів в Україні й Сирії до захисту прав людини і контролю за непоширенням зброї масового знищення».

Ввечері 16 червня на офіційному сайті організації був опублікований саме цей текст промови генерального секретаря ООН.

Наразі сторінка доступна також в кеші Google.

«Росія як постійний член Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй відіграє критично важливу роль… у вирішенні нагальних глобальних проблем, від припинення конфліктів в Україні та Сирії – до захисту прав людини і контролю за поширенням зброї масового знищення», – сказано в промові генерального секретаря ООН. Саме цю цитату поширили напередодні інформагенції Reuters, AP і західні видання.

Однак 17 червня на сайті ООН цей абзац у промові відсутній.

Напередодні постійний представник України при ООН Володимир Єльченко повідомив, що Україна направляє офіційного листа протесту до Генеральної асамблеї ООН із проханням пояснити слова Пан Ґі Муна і виправити їх.

Єльченко заявив, що глибоко обурений заявою, і не розуміє, як керівник ООН «може говорити речі, що є по суті похвалою ролі Росії в залагодженні конфлікту в Україні, в той час як Росія є головним гравцем в агресії проти України, в підтриманні цього конфлікту в розпаленому стані».

Як наголосив Єльченко, наперед підготований у письмовому вигляді текст виступу Пан Ґі Муна на Санкт-Петербурзькому міжнародному економічному форумі в Росії засвідчив, що керівник ООН втратив будь-яке моральне право говорити будь-що про конфлікт в Україні чи про анексію Росією Криму.

На цю ж тему:

XS
SM
MD
LG