Доступність посилання

ТОП новини

Афанасьєв: буду боротися за звільнення українських політв’язнів у Росії


Геннадій Афанасьєв
Геннадій Афанасьєв

Кримчанин Геннадій Афанасьєв, звільнений з ув’язнення у Росії, заявляє про намір використовувати свій досвід і знання для звільнення українських політв’язнів. Про це він розповів в інтерв’ю проекту Радіо Свобода Крим.Реаліі.

«Як юрист я знаю набагато більше, ніж кожен з юристів, тому що я був по той бік системи. І коли я був там, то допомагав писати скарги і відстоювати права та свободи кожного арештанта, який звертався до мене. Зараз я хочу вступити у боротьбу, щоб звільнити ще 29 політичних в’язнів», – сказав Геннадій Афанасьєв.

«Моя освіта, мої знання, якими я користувався у Криму проти Росії, допомагаючи захистити рідну країну, мені допоможуть», – зазначив кримчанин.

Геннадій Афанасьєв і Юрій Солошенко повернулися в Україну з російського ув’язнення 14 червня. Їх обміняли на одеситів-представників ЗМІ – Олену Гліщинську і Віталія Діденко, яких звинувачують в сепаратизмі. Вони були серед організаторів і активних учасників так званого «Народної ради Бессарабії».

У Росії 26-річному Геннадію Афанасьєву інкримінували створення на території Криму терористичного співтовариства і засудили в 2015 році до семи років ув’язнення, а 74-річного Юрія Солошенка засудили до шести років ув’язнення за звинуваченням у шпигунстві.

Геннадій Афанасьєв є фігурантом так званої справи «кримських терористів», за якою також засуджені Олег Сенцов, Олександр Кольченко та Олексій Чирній. Вони були затримані співробітниками ФСБ в Криму навесні 2014 року, коли півострів анексувала Росія. Пізніше їх етапували до Росії, де засудили за організацію терактів і підпали офісів політичних партій на півострові.

Кольченко і Сенцов свою провину не визнали, їх засудили до 10 і 20 років колонії відповідно.

XS
SM
MD
LG