Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині розкритикували заяву голови МЗС із критикою навчань НАТО на Сході Європи – ЗМІ


Франк-Вальтер Штайнмаєр, архівне фото
Франк-Вальтер Штайнмаєр, архівне фото

У Німеччині низка політиків розкритикувала заяву міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмаєра, який критикував навчання НАТО на Сході Європи й закликав до активнішого діалогу з Росією, інформує медіа-компанія «Німецька хвиля».

За її повідомленням, голова фракції партії «Зелених» у Європейському парламенті Ребекка Гармс назвала критику міністра «безвідповідальним сигналом» на тлі відмови Кремля вивести озброєння й війська з Донбасу.

За її словами, після анексії Криму і початку війни на Донбасі дипломатія стосовно Росії, що ґрунтується на санкціях, стала спільним рішенням Ради ЄС, і той, хто, як Штайнмаєр, відсторонюється від цієї політики і критикує НАТО, той підриває засади стабільності Європейського союзу.

Так само й експерт фракції владної в Німеччині політичної сили ХДС/ХСС із зовнішньополітичних питань Юрґен Гардт наголосив, що основою зовнішньої політики Заходу щодо Росії має бути не лише готовність до діалогу, а й рішучість до того, щоб не послаблювати військового тиску.

Політик нагадав, що східноєвропейські члени НАТО відчувають загрозу через дії Росії – анексію Криму, розпалювання боїв на сході України, масштабне нарощування російського воєнного потенціалу й антизахідної пропаганди в цій країні.

У суботу було оприлюднене інтерв’ю Штайнмаєра, в якому той, говорячи про навчання НАТО у Східній Європі, заявив, що зосереджувати всю увагу на воєнних аспектах і шукати вихід лише в «політиці залякування» Росії було б доленосною помилкою. За його словами, такі навчання контрпродуктивні для регіональної безпеки й лише погіршать відносини з Росією, й замість таких навчань союз НАТО мав би прагнути до відновлення діалогу з Москвою.

Днями в Польщі завершилися десятиденні багатонаціональні навчання НАТО «Анаконда-2016», що стали найбільшими в сучасній історії Польщі. 3 тисячі одиниць бойової техніки й 31 тисяча військових із 24 країн відпрацьовували відбиття прихованого нападу зі Сходу за умов відсутності офіційного оголошення війни.

XS
SM
MD
LG