Доступність посилання

ТОП новини

США: Трамп запропонував «профілювати» мусульман для боротьби з тероризмом


Дональд Трамп, архівне фото
Дональд Трамп, архівне фото

У США Дональд Трамп, який фактично неминуче стане кандидатом на посаду президента від Республіканської партії, заявив, що необхідно серйозно обміркувати необхідність запровадити так зване профілювання мусульман із метою боротьби з тероризмом. Ідеться про процедуру відбору людей як потенційних підозрюваних наперед за такими характеристиками, як расове чи національне походження, релігія, висловлювані погляди тощо.

Виступаючи в телепередачі Face the Nation, Трамп заявив, що інші країни, наприклад, Франція, вже запровадили профілювання як інструмент правоохоронних органів, і така практика – «не найгірша річ».

«Я ненавиджу ідею профілювання, але треба стати на позицію здорового глузду», – заявив він.

У США захисники громадянських свобод називають таку практику дискримінаційною.

Нинішня заява Дональда Трампа стала ще однією в низці схожих заяв, що викликали широку критику – і через їхню ймовірну антиконституційність, і через можливість, що вони відвернуть від республіканського кандидата багатьох виборців на президентських виборах у листопаді.

Мільярдер Дональд Трамп є нині єдиним претендентом на висунення на президентську посаду від Республіканської партії. Офіційно це висування затвердить конвенція (з’їзд) партії, що відбудеться 18–21 липня.

Від Демократичної партії найімовірнішим кандидатом є Гілларі Клінтон. Передвиборчий з’їзд цієї партії, що оформить висування, відбудеться 25–28 липня.

XS
SM
MD
LG