Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко назвала жахіттям відсутність згадок про порушення на окупованих територіях у звіті Ради Європи


Ірина Геращенко, архівне фото
Ірина Геращенко, архівне фото

Перший заступник голови Верховної Ради, член постійної делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Ірина Геращенко назвала жахіттям той факт, що у щорічній доповіді генерального секретаря Ради Європи не згадані порушення прав людини на окупованих територіях України.

Як написала вона у фейсбуці, українська делегація готує листа з висловленням обурення позицією генсекретаря Ради Європи Турб’єрна Яґланда, який, за її словами, дав «жахливу і цинічну відповідь» на запитання про цю доповідь.

Як повідомила Ірина Геращенко, народний депутат Сергій Соболєв поставив це спільне запитання української делегації: «як так трапилося, що в щорічній доповіді генсекретаря про права людини на 104 сторінках немає жодного слова про порушення фундаментальних прав людини в анексованому Криму і на окупованому Донбасі, жодної згадки про тортури і арешти кримських татар, заручників, порушення права на життя, свободу слова, безпеку».

Яґланд, за її словами, заявив, що «начебто інформація про стан з правами людини в окупованому Криму і на Донбасі не увійшла в щорічну доповідь про права людини…, тому що в цю доповідь включається інформація, що отримана від спеціальних моніторингових місій Ради Європи і т. д., а оскільки до Криму і Донбасу ніякі місії минулого року не допускалися, то і ніяка інформація в доповідь не увійшла!»

«Відповідав він дуже невпевнено, і його позиція викликає обурення. Виходить, що якщо Росія закрила від світу окуповані території – то відтепер Рада Європи мовчатиме про знущання над українцями і кримськими татарами? Просто ганьба», – заявила Геращенко.

Українська делегація нині перебуває у Страсбурзі, де бере участь у сесії Парламентської асамблеї Ради Європи.

XS
SM
MD
LG