Доступність посилання

ТОП новини

Що мусила зробити Польща зі сміттям, коли опинилася в ЄС? Приклад для України


Контейнери для сміття у Польщі
Контейнери для сміття у Польщі

Інтегруючись в ЄС, поляки мусили закрити шкідливі сміттєзвалища й модернізувати ті, які надалі функціонують

Варшава – 15 років тому в 38-мільйонній Польщі була понад тисячу сміттєзвалищ, значна частина з яких загрожувала навколишньому середовищу й не відповідала європейським стандартам. Нині їх наполовину менше, а ті, які функціонують, модернізовані й часто обладнані системами газовідведення і моніторингу. Польські експерти розповіли Радіо Свобода, як полякам вдалося значно зменшити кількість неекологічних сміттєзвалищ.

Ситуація зі сміттєзвалищами у Польщі почала змінюватися після того, як країна обрала курс на ЄС, говорить Лукаш Туровський з польського Міністерства охорони навколишнього середовища. Ставши у 1990-х на шлях євроінтеграції, поляки мусили пристосувати своє національне законодавство до європейського в питаннях, що, зокрема, стосуються сміття. Відтак значно суворішими стали вимоги щодо утримання сміттєзвалищ та нагляду за ними.

Було здійснено перевірку усіх сміттєзвалищ, ми з’ясовували, в якому вони стані, як управляються, чого там не вистачає і що треба зробити, щоб ці сміттєзвалища довести до стандартів ЄС
Лукаш Туровський

«Польща домовилася з ЄС про певний перехідний період для впорядкування сміттєзвалищ. Передусім було здійснено перевірку усіх сміттєзвалищ, ми з’ясовували, в якому вони стані, як управляються, чого там не вистачає і що треба зробити, щоб ці сміттєзвалища довести до стандартів ЄС», – розповідає Туровський.

За словами Туровського, власники тих сміттєзвалищ, які не вдалося пристосувати до європейських вимог, мусили їх закрити. Разом із тим покращився технічний стан тих, які залишилися.

Важливим етапом у вирішенні проблеми відходів стала так звана «сміттєва революція» впродовж 2012-2013 років, коли держава повністю передала питання комунальних відходів органам самоврядування. Відтоді саме місцева влада у Польщі встановлює ціни для мешканців будинків за вивезення сміття, а також відповідає за реалізацію директив Євросоюзу в цій галузі, зокрема його сортування та переробку.

Контейнери для сміття у Польщі
Контейнери для сміття у Польщі

Модерне сміттєзвалище – це реактор, енергію якого можна використовувати

Аби мінімалізувати можливість пожеж на сміттєзвалищах, у Польщі заборонили складувати на них легкозаймисті та вибухові субстанції. Як пояснює експерт, перш ніж такі матеріали можуть потрапити на звалище, їх мусять нейтралізувати або переробити.

Кожне нове сміттєзвалище у Польщі тепер мусить бути обладнане системою відведення газу. Якщо цього біогазу достатньо багато, то його використовують для вироблення енергії в генераторах
Лукаш Туровський

«Найчастішою причиною пожеж на сміттєзвалищах є не легкозаймисті субстанції, а відходи, які можна використати в процесі переробки. Тому кожне нове сміттєзвалище у Польщі тепер мусить бути обладнане системою відведення газу. Якщо цього біогазу достатньо багато, то його використовують для вироблення енергії в генераторах, які є елементом сучасного сміттєзвалища», – зауважує Туровський.

Туровський зазначає, що під модернізованим сміттєзвалищем мусить бути відповідна ізоляція, аби гази, які виділяються зі сміття, не проникали в ґрунт. Такий отруйний і шкідливий для навколишнього середовища газ може мігрувати навіть на відстань кількох кілометрів, наголошує експерт.

«До сміттєзвалища треба ставитися, як до своєрідного реактора, де газ рухається шляхами, передбаченими інженером, який проектував ці звалища. Потрібно дбати про консистенцію відходів, підтримувати вологість на певному рівні, щоб не піднімалася їхня температура», – говорить він.

Туровський зауважує, що впродовж кількох років у Польщі діяла державна програма, яка допомагала отримати фінансування на закриття небезпечних сміттєзвалищ.

У Польщі не буде стільки установок для спалення сміття, як у Західній Європі

Модернізувати й технічно обладнати багато польських сміттєзвалищ вдалося за допомогою грошей з фондів Євросоюзу. ЄС ставить певні норми щодо навколишнього середовища, але й допомагає пристосувати сміттєзвалища до цих стандартів, пояснює Рафал Кергер, головний редактор сайту portalsamorzadowy.pl, який спеціалізується на питаннях самоврядування. За його словами, без допомоги з ЄС полякам було б набагато важче осучаснити свої сміттєзвалища, адже гроші Євросоюзу – це часом 50-80 відсотків вартості таких інвестицій. Утім, наголошує Кергер, Польща далеко не у всьому наслідує досвід західноєвропейських держав, якщо йдеться про господарювання сміттям. Скажімо, у Франції вирішення проблеми сміття базується на установках для його спалювання. Там діє аж сто таких великих підприємств, тоді як у Польщі лише одне, а ще шість будується.

Завод з утилізації сміття у Польщі
Завод з утилізації сміття у Польщі

Кергер каже, що Польща робить ставку на так званий закритий цикл використання сміття.

Ми хочемо прийти до того, щоб у Польщі відходи перероблялися, щоб з них видобували різну сировину, прагнемо зменшити кількість відходів, які не можна повторно використовувати
Рафал Кергер

«Ми хочемо прийти до того, щоб у Польщі відходи перероблялися, щоб з них видобували різну сировину, прагнемо зменшити кількість відходів, які не можна повторно використовувати. Це нові підходи, які вирішили впроваджувати у нашій країні, за які тепер беруться наші громади. Тому у Польщі не буде стільки установок для спалення сміття, як у Франції чи Німеччині», – пояснює він.

Кергер нагадує, що Польща пообіцяла ЄС до 2020 року переробляти 50 відсотків усього сміття, яке збирається на її території. А це означає, що впродовж найближчих років мусить відбутися якісний стрибок у сортуванні відходів, наприклад, паперу – майже на 90 відсотків, скла – на 60, а пластику – на 80.

Сміттєпереробний завод у Польщі
Сміттєпереробний завод у Польщі

Та чи реально ефективно організувати процес сортування та переробки сміття на рівні місцевої громади, якщо ця спільнота надто мала? На думку експерта, прикладом, гідним наслідування, є ініціатива, яка нещодавно мала місце у Великопольському воєводстві. У місті Яроцин спорудили комунальне підприємство з утилізації сміття, гроші у яке вклали аж 18 громад-сусідів. Утилізуючи відходи із використанням найновіших технологій, на цьому підприємстві виробляють дешевий газ та електроенергію.

Сміття мусить стати товаром

Тривалий час проблемним для польської влади було питання про те, як заохотити громадян, а також органи самоврядування до сортування сміття, яке потім можна переробляти.

Ціна переробки відходів вища від вивезення непереробленого сміття на сміттєзвалище, тож усі старання, які мали місце в ЄС, врегулювати це з допомогою оплат – були спрямовані на те, щоб підвищити ціну складування відходів, щоб знеохотити до вивезення несортованого сміття на сміттєзвалище
Лукаш Туровський

«Ціна переробки відходів вища від вивезення непереробленого сміття на сміттєзвалище, тож усі старання, які мали місце в ЄС, і зокрема в Польщі, врегулювати це з допомогою оплат були спрямовані на те, щоб підвищити ціну складування відходів, щоб знеохотити до вивезення несортованого сміття на сміттєзвалище. Бо якщо не підняти цієї ціни, то жоден інший метод використання сміття, його переробка та сортування не мають шансів витримати конкуренцію зі сміттєзвалищем», – розповідає Лукаш Туровський.

Туровський наголошує, що в тих країнах, де роблять ставку на переробку сміття, а не його складування, ціна за вивезення відходів мусить відчутно зрости. Ключем до успіху у вирішенні сміттєвої проблеми експерт вважає сортування відходів безпосередньо мешканцями. За його словами, машини неспроможні так сортувати, як це можуть робити люди у своїх домашніх господарствах. А якщо це відбуватиметься, то якість відходів буде досить високою. На його думку, в цьому і полягає європейський підхід до сміття – вже на рівні громади воно повинно бути товаром, а не шкідливим непотребом, який отруює довкілля.

На цю ж тему:

20.06.2016
Львів давно міг збудувати сміттєпереробний завод – фахівці

Львівська влада домовляється з усією Україною про вивезення сміття далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG